Sarmat – RS​-​28

Ik zou deze normaal niet meer doen, want uitgebracht in eigen beheer in 2021, maar omwille van de sterkte van de plaat en de relevantie doe ik hem alsnog. Deze Poolse blackened deathmetalband genaamd Sarmat leent zijn naam van Satan 2, een Russische intercontinentale kernraket met vloeibare brandstof met 18.000 kilometer reikwijdte. Twee heren zijn afkomstig van het degelijke death metal gezelschap Calm Hatchery, sessiedrummer Krzysztof “Desecrate” Szałkowski kennen we dan weer van zijn werk bij het machtige Lost Soul.

Blackened death metal, op zijn Pools. Dat raakt bij mij nog altijd een gevoelige snaar. Deze plaat heeft dan wel geen Hertz-productie, maar toch kan ze mij helemaal krijgen. Veel Hate-gevoelens, Lost Soul, oudere Behemoth, Dies Irae… aangevuld met SS-18 industrial vibes, oorlogsmachine Panzerchrist-snelheden en een esoterische SepticFlesh-melodie zo nu en dan. Uptempo blackdeath drumpatronen, een zeer verstaanbare deathmetalgrunt, oerrrrdegelijke Poolse deathmetalriffs met black metal affiniteit,  dubbele gelaagdheid in het gitaardepartement, subtiele sfeerkeys en een goed geplaatste basriedel tussendoor… je krijgt er geen 18.000 kilometer reikwijdte door, maar zeker voldoende om een pak fans te scoren wereldwijd. Ook de teksten zijn van een aanvaardbaar niveau trouwens, altijd handig voor wie naast het muzikale aspect meerwaarde zoekt.

Iets meer dan een half uur, dat is te weinig. Een aantal extra nummers zouden gezorgd hebben voor een hogere score, een score die niettemin hoog uitvalt. Ondanks het feit dat het hier en daar iets te repetitief klonk, ondanks het feit dat ik veel moest denken aan reeds vernoemde namen, ondanks het feit dat ik de hoes en het logo maar matig kan appreciëren. Krzysztof “Desecrate” Szałkowski maakt extreem veel goed op zijn drumkit, de riffs zijn bijzonder degelijk, de apocalyptische sfeer past perfect in de mix en de verstaanbaarheid is eveneens een troef. Geen vullers ook, alles verdiend gehoord te worden op dit album. Ben je echter geen fan van Poolse death metal (inclusief Vader), trek dan maar wat punten af van onderstaand totaal.

Score:

89/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Coldgrinder
 2. Evilution
 3. The Shining of Oneiros
 4. RS-28
 5. Seeds of Uncertainty
 6. You Don’t Live in My War
 7. Blackout (Scenario for Tomorrow) Part I
 8. Blackout (Scenario for Tomorrow) Part II

Line-up:

 • Łukasz Kobusiński – Keel
 • Daniel Szymanowicz – Gitaar, bas, Keyboard
 • Krzysztof “Kopyś” Kopczeński – Gitaar

Link: