Orbit Culture – Descent

Na het briljante Nija is het tijd voor album nummer vier van de Zweedse jongens van Orbit Culture. Ze hebben sindsdien getoerd met niemand minder dan In Flames, Avatar, Trivium, Meshuggah en At The Gates. Nu komt de moderne melodische deathmetalband met Descent. Het centrale thema is introspectie, niet onbekend in ons genre.

Afdalend naar de krochten van Niklas Karlsonns psyche, het brein van Orbit Culture, begint het album met Descending. Deze intro biedt een onheilspellende soundscape die zeer geschikt lijkt om optredens mee te openen. Dan overtuigen de vocalen tijdens Black Mountain meteen, en wat een lekkere kickdrums! Die Black Mountain is wel een berg met vulkanische activiteiten want de eruptie aan energie is zeer indrukwekkend. Het nummer is groovy en heeft een uitstekend tempo, zoals we ook van hen gewend zijn. Qua thematiek gaat het over de wens om los te breken van een neerwaartse spiraal.

Sorrower hakt er vervolgens flink op in. Het moet topsport voor drummer Christopher Wallerstedt zijn om dit nummer te spelen. Met een sterke vocale variatie wordt gezongen over wonden die genezen maar wel een litteken achterlaten en dat sommige dingen nooit meer hetzelfde zullen zijn. Zanger Niklas toont zich wederom het Zweedse equivalent van James Hetfield. Over Metallica gesproken, die riffs hadden zo uit de Bay Area kunnen komen. Een opvallend rustmoment wordt overigens geboden met een soort viool die  synthmatig wordt versterkt, wat goed past in navolging van de EP Shaman.

From the Inside gaat over een reis door het leven waarbij stations worden overgeslagen, verwijzend naar gemiste kansen of verkeerde afslagen. Niklas worstelt met een innerlijke strijd, zelfhaat en een gevoel van opgesloten zijn in een emotionele hel waaruit hij een uitweg wil vinden. En wat brengt hij dat op prachtige wijze. Dit nummer etaleert de groei van Orbit Culture het best. Wedden dat de melodie in je hoofd blijft hangen?

Van innerlijke strijd naar innerlijke kracht met Vultures of North. Een breakdownkampioen pur sang. Dit was voor mij liefde op het eerste gehoor. Om deze single alleen al drukte ik subiet op de bestelknop van de preorder van het album. Luister en huiver!

Alienated roept vragen op over wat er werkelijk van belang is in het licht van onze eindigheid. Het leven is vergankelijk, de toekomst is onzeker en onze keuzes zijn bepalend voor wat er overblijft. Dit opgefokte nummer speelden de mannen al vaak live voordat het album uitkwam en blijkt een nekbreker van de bovenste plank. Dan komt Orbit Culture middels The Aisle of Fire verrassend uit de hoek met wat oosterse sferen ten grondslag aan een queeste door moeilijkheden, verlies en de zoektocht naar je identiteit en doel. In Undercity, dat draait om keuzes maken te midden van conflict, herkennen we ook weer die typische James Hetfield-uithalen.

Ondanks de innerlijke strijd en de duisternis die wordt beschreven, eindigt het nummer Descent ondersteund door piano met iemand die alleen op een heuvel staat die hoog reikt. Mooie symboliek voor het vasthouden aan het leven onder de uitdagingen en het proberen op te staan tegenover de neerwaartse spiraal van waanzin en innerlijke strijd. Through Time gaat van start met zachte vocalen. Niklas zingt met breekbare stem over zijn verlangen naar verandering en een weg uit alweer die duisternis. Het wekt een gevoel op van groei en acceptatie. Vastberaden om zich weg te bewegen van de duisternis eindigt de track met riffs die mij doen denken aan Global Warming van Gojira.

En zo is er een einde gekomen aan een waardige opvolger van het fantastische album Nija. Orbit Culture groeit hard en het doet me ontzettend deugd om te zien dat de waardering voor de band ook hard groeit. Volgend jaar staat een tour samen met Machine Head en Fear Factory door de VS op het programma. Hopelijk vinden ze ook de tijd om weer naar de Benelux te komen, want hun shows worden met iedere keer beter en ik ben benieuwd hoe de nieuwe nummers het live doen. Descent is een strak album van een ultrastrakke band die enorm veel in zijn mars heeft. Het zal me niet verbazen om deze plaat hoog in de jaarlijsten terug te vinden.

Score:

83/100

Label:

Seek & Strike, 2023

Tracklisting:

 1. Descending
 2. Black Mountain
 3. Sorrower
 4. From the Inside
 5. Vultures of North
 6. Alienated
 7. The Aisle of Fire
 8. Undercity
 9. Descent
 10. Through Time

Line-up:

 • Niklas Karlsson – Vocalen, gitaar
 • Richard Hansson – Gitaar
 • Fredrik Lennartsson – Basgitaar
 • Christopher Wallerstedt – Drums

Links: