Orbit Culture – Shaman

Daar zijn ze weer, de mannen van Orbit Culture! Deze keer keert de band, met als stralende middelpunt in zijn universum zanger en songwriter Niklas Karlsson, terug met de EP Shaman. Iets meer dan een jaar geleden brachten deze Zweden de derde langspeler Nija uit, die zowel internationaal als door onze eigen Marleen goed ontvangen werd. Hierbij haalt de band inspiratie uit Metallica (de eerdergenoemde liedjesschrijver is nogal een fanboy), maar laat zich vooral niet beperken door muzikale hokjes. De basis laat zich echter kenmerken door een mix aan melodic death metal en thrash metal, met een flink industrieel randje.

Nu kunnen we dus alweer genieten van vijf fonkelnieuwe nummers. Heerschap Karlsson geeft hier zelf over aan dat deze vijfling voornamelijk geproduceerd is om in een live setting te kunnen opvoeren. De nummers op Nija geven naar zijn inzicht te veel beperkingen vanwege de meer ingewikkelde gitaarstructuren, waardoor het optreden een te statische vorm zou krijgen. De band wil juist over het podium kunnen rennen en het publiek vermaken. Als we met die kennis luisteren naar de muziek, dan kun je goed horen wat de band hiermee probeert te bereiken. Dat levert namelijk een verzameling aan lekker wegstampende nummers op. De moeilijkheidsgraad van de nummers mag dan wellicht wat afnemen, dat wordt ruimschoots goedgemaakt in bombast en speelplezier. Ik kan de bandleden al over het podium zien bewegen en dat tovert wel een glimlach op mijn gezicht.

Als de vier muzikanten hun instrumenten uitlijnen ontstaat een ronkende machine die gemaakt is om je omver te blazen. Overigens denk ik dat fans van Metallica (iets waar Orbit Culture zich duidelijk mee profileert) zich toch een paar keer achter de oren zullen krabben wanneer de razende drums, staccato gitaren en diepe grunts uit de speakers denderen. Dit ligt allemaal wat meer in het verlengde van Gojira, met een tikkeltje Amon Amarth in de wisselwerking. Op de momenten dat zanger Karlsson echter zijn James Hetfield-imitatie uitvoert tijdens enkele refreinen en coupletten, weten we waar die referentie vandaan komt.

Shaman toont een band, die precies weet waar hij heen wil met zijn muziek. Als ik op de website van de band kijk, zie ik echter nog maar één show gepland staan. Hopelijk komt hier snel verandering in en kunnen we snel gaan genieten van deze topband!

Label:

Seek & Strike Records, 2021

Tracklisting:

  1. Mast of the World
  2. Flight of the Fireflies
  3. Carvings
  4. Strangler
  5. A Sailor’s Tale

Line-up:

  • Niklas Karlsson – Zang, gitaar
  • Richard Hansson – Gitaar
  • Fredrik Lennartsson – Basgitaar
  • Christopher Wallerstedt – Drums

Links: