Mediøkrist – Traumwelt

Caliban meets Disarmonia Mundi, dat is de beste beschrijving voor het eerste album Traumwelt van Mediøkrist, een nieuwkomer in de metalcorescene. De gasten komen uit Krefeld en Duisburg, Duitsers dus. Alle teksten zijn in hun moedertaal geschreven en dat vind ik altijd bruut klinken. De band hangt een soort van post-modern concept op en probeert zo alle wereldse problemen kortbij of veraf te vervatten. De teksten worden naar je toe gescreamd, gegrunt, gespuugd en gezongen door de dubbele brulboeicombinatie Phil en Patrick. Die vullen elkaar perfect aan. De ene doet de brute lijnen de andere de cleane stukken. Even wennen wel in het begin, maar het plakt.

Na een korte intro (Eleos) wordt er een verzameling van metalcorenummers op je losgelaten die erin gaan als zoete koek of, zoals ik ooit in een oudere review las, erin gaan als poepsnoepjes. Lekkere groove, vette breaks, melodische sausjes, niet te veel maar net genoeg gefrunnik en gefriemel op de synth/het keyboard, stampende en pompende bas- en drumlijnen. Dit alles in combinatie met de brulboeitandem waar ik hierboven al over sprak. Veel nieuwe zaken hoor je niet, wereldschokkend is het allemaal niet maar wel lekker.

Als ik er toch een paar strakke poepsnoepjes uit moet kiezen dan stel ik voor dat je het titelnummer eruit pikt met de video hierboven heb je al een direct gevoel bij de band en merk je ook de energie die ervan uitgaat. Toch wel typisch ook bij dit soort bands. Tevens vind ik Exitus ook een oorwurm, zeker de cleane lijn is pakkend. Op muzikaal vlak kiest de band hier om op het juiste moment een melodische solo erin te pleuren, een akoestische break van enkele seconden te placeren en dan de pompende drum en bas erop te knallen, boem erop!

Besluit: opsteken die raketjes en je pijntjes verdwijnen voor enkele ogenblikken! En als de pijn terugkomt, duw je er opnieuw een paar binnen.

Score:

80/100

Label:

Timezone, 2019

Tracklisting:

 1. Eleos
 2. Monochrom
 3. Median
 4. Traumwelt
 5. #Danke Menschheit
 6. Phobos
 7. Katharsis
 8. Hypokrisie
 9. Neo Homo Superior
 10. Spiegel
 11. Omen
 12. Exitus

Line-up:

• Phil – zang
• Patrick – zang
• Marvin – gitaar
• Kevin – gitaar
• Julian – bas
• Patrick – drum

Links:

• Mediøkrist Facebook
Timezone