Lychgate – Also Sprach Futura

Lychgate is een Britse band die zich vernoemt naar een houten bouwsel dat je wel eens vindt aan de ingang van een Angelsaksisch kerkhof. Hij speelde recentelijk ook nog op het Complexity Fest in het Patronaat en komt nu met een kleine verzameling van nieuwe nummers onder de vorm van een EP met de gewichtige titel Also Sprach Futura. Een stevige knipoog naar de heer Nietzsche als je het mij vraagt.

Complex, ingewikkeld, tegelijk fascinerend, moeilijk vatbaar… Dat zijn de woorden of begrippen die in me opkomen als ik me door deze EP worstel. Het lijkt op momenten een kakofonisch samenspel van allerlei instrumenten en stemmen. Alzo, weliswaar bij momenten, raak ik het spoor helemaal bijster. Waar is de lijn? De houvast die ik echt wel nodig heb? Het is een ingewikkelde interactie, een erg moeilijk te vatten samenspel van individuen die duidelijk hun instrumenten tot in de kleinste hoeken kennen nadat ze deze gedurende meerdere jaren grondig hebben verkend. Luister maar eens naar de staccato gitaarpartijen en de orgellijnen die deze volgen in Progeny Of The Singularity. Het enige ietwat eenvoudig te volgen instrument, is de stevige grunt van Greg Chandler. Het laatste nummer van de EP is Vanity Ablaze. Misschien door zijn wat klassieker aanvoelend black fundament, een nummer wat nog het beste te vatten is. De eindpartijen op het orgel drukken wel een redelijk zware stempel op de plaat en het was al een moeilijke bevalling.

Tja, hoe moet ik besluiten? Heb je het graag complex, weinig recht toe recht aan, dan kan je deze Also Sprach Futura blindelings aan je collectie toevoegen. Anderen raad ik aan te luisteren naar iets anders, iets in de lijn maar meer toegankelijk, wat? Telemark of ander werk van Ihsahn misschien of Love Exchange Failure van White Ward of iets van Ne Obliviscaris bijvoorbeeld Portal Of I.

Label:

Debemur Morti Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Incarnate
  2. Progeny Of The Singularity
  3. Simulacrum
  4. Vanity Ablaze

Line-up:

  • JC Young “Vortigern” – Gitaar, orgel, mellotron, zang
  • Greg Chandler – Zang
  • TJF Vallely – Drums
  • AK Webb – Basgitaar
  • SD Lindsley – Gitaar

Links: