Ihsahn – Telemark

Ihsahn, als je deze naam uitspreekt, weet iedereen in metalland over wie we het hebben. De man die met Emperor een immense stempel drukte op alles wat met (black) metal te maken heeft. We kennen hem ook van zijn soloproject Ihsahn. Met deze vijftrack EP, met als titel Telemark, grijpt hij terug naar zijn roots. Lees dan vooral naar zijn roots als persoon. Telemark is immers de regio waar hij is opgegroeid, daarom ook het gebruik van het Noors in de teksten. Telemark is ook een EP die hem terug meer naar zijn muzikale roots brengt qua agressie. Let wel het experimentele, innovatieve blijft toch ook nog altijd doorklinken.

Deze EP is eigenlijk het eerste deel van een tweeluik en is het meer brute deel. Ben benieuwd wat er nog gaat volgen. Ik moet zeggen dat ik het solo-gebeuren van de heer Ihsahn niet altijd even solide gevolgd heb. Ik was wel danig onder de indruk van zijn performance met Emperor op Graspop Metal Meeting een aantal jaren geleden, nu dat kan ook moeilijk anders. De EP telt drie eigen nummers en twee covers, één van Lenny Kravitz en één van Iron Maiden. Ik ga me vooral focussen op de eigen nummers, de covers vind ik hier eerder als vullertjes voor de EP dienen, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Laat ik gek doen en met het titelnummer beginnen en knal in het midden van de EP starten. Telemark is hier toch het meest innovatieve, experimentele, speelse nummer van de drie eigen nummers. Nochtans zit er veel agressie en bruutheid in. Je voelt dit alles vooral in de zang- en drumpartijen met vele accenten en krachtige klemtonen. De gitaarpartijen, maar ook de baslijnen zijn vaak erg hoekig, scherp in de rand en perfect uitgevoerd. De opener, Stridig, daarentegen vind ik wat directer met een rollend bas- en drumthema. De zang van Ihsahn is hier ook lekker scherp. Ergens in het midden gaat ook hier de wat meer experimentele doos open, met een brugstuk dat wat weg heeft van het werk van Solefald. Kan ook komen door de aanwezige blazers.

Het nummer Nord start scherp en vet met ook een koorpartij die de scream dusdanig ondersteunt, dat je haren recht omhoog komen. Heerlijk die wandelende baslijn, het geeft het geheel iets swingends en dansend, tja, een andere beschrijving heb ik er niet voor.

Verfrissende en lekkere EP, meer dan het beluisteren waard. Ihsahn de persoon of Ihsahn de band, het blijft een verruiming aan het metalfirmament.

Label:

Candlelight Records, 2020

Tracklisting:

  1. Stridig
  2. Nord
  3. Telemark
  4. Rock And Roll Is Dead
  5. Wrathchild

Line-up:

  • Ihsahn – Zang, gitaar, keyboards

Links: