Léthifère – Envie La Mort

Op het einde van een jaar verschijnen er nog altijd snel een collectie releases in de lijst die schijnlijk nog bij de promoboer zijn blijven liggen. Of dit effectief ook zo is weet ik niet, maar ik krijg toch stellig de indruk. Eén van die releases is deze EP van het Franse duo Léthifère. Zoals jullie wellicht al weten is de Franse blackmetalschool toch één van mijn favorieten. Ik verwijs nog even, opnieuw of alweer, naar magnifieke releases van Hegemon, Aorlhac en zeker Seth. Dit Léthifère combineert, naar eigen zeggen, de snelheid van Dark Funeral met de donkere, diepduistere sferen die bands als Taake en Watain ten berde brengen. Ik kan je alvast verklappen dat er wel raakvlakken zijn met bovenstaande bands maar dat de vergelijking toch niet helemaal opgaat.

Envie La Mort kent wel die alles overdonderende dynamiek die je in de snellere nummers van Dark Funeral terug hoort, doch de riffs die erover gedrapeerd worden herbergen toch niet die penetrante agressiviteit. De gebruikte melodieën zijn in zijn geheel toch ook wat te steriel en te stereotype. Nochtans voelt de cadans wel goed wanneer De Toute Part wordt ingezet. Je krijgt inderdaad doorheen dit nummer maar ook door het daaropvolgende, Au fond De L’âme, een stevige Scandinavische wind te verwerken. Heel veel heeft dit niet te maken met de Franse school wat langs één kant wel jammer is. Misschien dat er in het laatste nummer, Dans Les Abîmes, voor het eerst wat eigenheid komt bovendrijven. Wie goed oplet hoort de baspartij, eenvoudig maar effectief even zijn eigen ding doen. Iets wat we ook hoorden op bijvoorbeeld de eerste platen van Dödheimsgard of meer recent op het magnifieke epos, Heilsweg: O Udręce Ciała I Tułaczce Duszy van het Poolse Mānbryne. Het moet ook geschreven worden hier en daar zitten er op dit Envie La Mort toch stiekem wat degelijke riffjes verstopt, als je maar goed oplet.

Wat dan resulteert in het feit dat ik toch wat op twee gedachten hink. In de fond komen deze twee Fransen wel aandraven met erg goede ideeën doch wat meer eigenheid zou de muziek nog wat meer karakter geven.

Label:

Ancestral Production, 2021

Tracklisting:

  1. Envie La Mort
  2. De Toute Part
  3. Au fond De L’âme
  4. Dans Les Abîmes

Line-up:

  • BC – Alle instrumenten
  • Erroiak – Zang

Links: