Aorlhac – Pierres Brûlées

Ergens in 2008 kreeg ik, toen nog op CDr, het debuutalbum À La Croisée Des Vents van deze Fransen van Aorlhac thuisgestuurd. Eisiger Mond Productions was toen het kleine label dat dit hebbeding, want dat is het intussen wel geworden, had uitgebracht. Intussen is datzelfde album heruitgebracht door het eveneens Franse Those Opposed Records. Jammerlijk miste ik L’Esprit Des Vents uit 2018 en ook het album daarvoor, La Cité Des Vents uit 2010. Gek, hoe de wind soms toch kan waaien.

In ieder geval: voor me ligt nu de langverwachte opvolger, Pierres Brûlées, Voor zij die snel zijn, raad ik aan als de hazenwind op zoek te gaan naar de gelimiteerde oplages van dit album. Les Acteurs De L’Ombre Productions steekt immers erg veel moeite in de omkadering en afwerking van de fysieke releases. Ook nu is dat niet anders. Je kan een  gelimiteerde box-set bestellen met de CD, de tape en de LP – versie van dit album aangevuld met een heel arsenaal aan snuisterijen en verzamelobjecten, erg mooi verpakt in een houten doos die subliem is afgewerkt. Je raad het al, inderdaad, ik was er snel bij. Maar desalniettemin, de muziek! Voor we van wal steken of beter gezegd alvorens de vulkaan zijn vuur spuwt en er enkel nog brandende stenen overblijven, eerst nog even dit. Aorlhac is een Franse melodische blackmetalband die houdt van heroïek en epiek, doch die qua compositie en snelheid kan vergeleken worden met landgenoten Seth.


Heel het album zal van voor tot achter, van links naar rechts, voorzien worden van kokend hete drumpartijen, brandende gitaarlijnen en een weinig verkoelend arsenaal aan priemende vocalen. Diegene die voor deze laatste verantwoordelijk is, de heer Spellbound, kennen we van zijn eerder werk in Jours Pâles.

Waar beginnen? Bij La Colère Du Volcan of Au Travers De Nos Cris? Het maakt eigenlijk niet uit. Elk nummer op dit album steekt fantastisch in elkaar. Telkenmale worden hoge snelheden aangehouden zonder in te boeten op kwaliteit van riffs of thema’s. Het moet gezegd worden dat al de bandleden een ongelooflijke prestatie neerzetten. Spellbound gaf ik al zijn kredieten. Eveneens kan een doos champagne opgestuurd worden naar NKS en Wynter Arven voor hun furieus doch bij wijlen fragiel gitaarspel, naar Alex voor de baspartijen die er lekker tussen kolken, maar ook naar K.H., die achter de drums zit. Deze laatste laat immers horen dat er toch enige viriliteit en finesse in zijn spel zit. Naast brute blastpartijen is hij ook in staat eenvoudige accenten op de ride of op de toms af te leveren.

Nos Hameaux Désespérés is een retestrak nummer volgepropt met heroïsche riffs (ook akoestisch gebracht), krachtige samenzang en brute doch ook viriele drumdynamieken. Les Vésanies D’Aymérigot Marchès is mogelijks een nog strakker nummer. Luister hoe de heer Spellbound zijn stembanden tot in het extreme test of hoe de drie heren op gitaar en bas onder een stomende drumdynamiek alles uit hun instrumenten persen, alsof de vulkaan telkenmale vuur spuwt! Ik schreef het al eerder: kies maar uit, elk nummer is fantastisch. Ook het korte instrumentaaltje overigens.

Een exceptioneel melodisch blackmetalwerkstuk! Aanschaf verplicht! Nee? Van kolère zal de vulkaan je wel vinden!

Score:

95/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2021

Tracklisting:

 1. La Colère Du Volcan
 2. Au Travers De Nos Cris
 3. Vingt Sièges, Cent Assauts
 4. Nos Hameaux Désespérés
 5. Nos Ames Aux Mornes Idées
 6. Averses Sur Peyre-Arse
 7. Les Vésanies D’Aymérigot Marchès
 8. La Guerre Des Esclops
 9. Pierres Brûlées

Line-up:

 • NKS – Gitaar, accordeon
 • Spellbound – Zang
 • K.H. – Drum
 • Wynter Arven – Gitaar
 • Alex – Bas

Links: