Hegemon – Sidereus Nuncius

De Franse blackmetalscene bouwt verder op een stevig fundament. Eén van die fundamenten komt uit Montpellier en noemt zich Hegemon. Dit viertal is reeds aanwezig sinds 1996 en dit Sidereus Nuncius is plaat nummer vijf. Tenminste als je een paar demo’s, een EP en een split met Nature Mort, niet meetelt. Les Acteurs De L’Ombre is het label dat dit album uitbrengt, niet geheel onverwacht. Dit Franse label heeft de afgelopen tijd toch behoorlijk wat fantastische platen van een dito rits aan bands, uitgestuurd. Een greep uit de niet exhaustieve lijst: Wesenwille bracht II, A Material God, Hyrgal bracht Fin de Règne, Aorlhac dan weer Pierre Brûlées, Pensées Nocturnes leverde Grand Guignol Orchestra. En dan vergeet ik er nog een heleboel.

Waarom dan niet luisteren naar deze nieuwe boreling van Hegemon? In 2018 kon je al lezen dat de EP, Initium Belli, een stevig plaatje bleek met vooral een verwijzing naar de ijskoude, priemende winden afkomstig uit Noorwegen en Zweden van de mid jaren ’90. De black metal die op dit Siderius Nuncius te horen valt, moet je ook gewoon zonder verpinken in die windrichting zoeken. Vol razernij, vol agressie en boosheid worden er acht nummers op je losgelaten die maar één doel hebben, namelijk je omver blazen.

Waar moet je vooral op letten als je deze plaat hebt opstaan? De oerdegelijke melodieuze blastpartijen in Shape Shifting Void of Ad Astra Per Obscura. Daarvoor heeft N, met zijn gorgelende, rasperige keelgeluiden, je al menigmaal bij je nekvel gehad. De hele plaat laat horen dat dit een erg volwassen band is, die ongelooflijk op elkaar zijn ingespeeld. Luister hiervoor naar het splijtende voetenwerk van AD in Black Hole Womb. Het geeft de epische riffs van de hand van A en F, een extra dimensie.

Sterke plaat. Een plaat die net wel wat minder indruk maakt dan de reeds vermeldde releases doch laat dit je niet tegenhouden om ook deze aan je collectie toe te voegen.

Score:

80/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Heimarménè
 2. Mellonta Tauta
 3. Shamanic Cosmocrator
 4. Ascendency Of Astral Chaos
 5. Shape Shifting Void
 6. Ad Astra Per Obscura
 7. Black Hole Womb
 8. Your Suffering, My Pillars

Line-up:

 • N – Zang
 • A – Bas
 • AD – Drum
 • F – Gitaar

Links: