Mānbryne – Heilsweg: O Udręce Ciała I Tułaczce Duszy

Uit Polen komt deze nieuwe band: Mānbryne. Dit Heilsweg: O Udręce Ciała I Tułaczce Duszy is de debuutplaat en wat voor één! De vier heren die de band vormgeven, hebben gekozen niet te veel informatie te lossen en alzo, los van naam of daaraan gekoppelde bekendheid, eerder de muziek te laten spreken. En het moet gezegd, het is een heerlijk, beklijvende vorm van black metal die ze maken, waarbij enig soleerwerk zowel op bas als op gitaar – wat we niet al te vaak horen binnen dit subgenre – voortreffelijk wordt geïntegreerd.

Sonneillon van Blaze of Perdition zou wel eens de S. in de line-up kunnen zijn. Daarnaast vind ik terug dat Renz de fundamenten uitgraaft en op muzikaal gebied verder de plannen uittekent. Wyrd die de baslijnen voor zijn rekening neemt, mag een aparte vermelding krijgen. Waarom? Luister dan!

En hoe openen deze heren? Met kracht, overtuiging en misantropie! Na een passende sample (ik moet de titel van de film (?) schuldig blijven) start Pustka, Którą Znam met een pracht van een riffcollectief. En inderdaad hier en daar een salvo van gitaarsolo’s, rond minuut drie zelfs een meesterlijk basmoment. Doorheen de plaat ga je horen dat de heer die deze lijnen heeft ingespeeld, een meer dan duivels heerschap is. Een bas- en gitaarsolo op hetzelfde moment, wie vindt het toch uit… Mānbryne!

W Pogoni Za Wiarą is zo niet nog sterker dan het openingsnummer. Ranzige ritmewisselingen, met zorg uitgekozen zangvariaties, brutale baskronkels en groezelige gitaarthema’s. De dynamiek en sfeer waarmee dit alles wordt gepresenteerd is bovenmenselijk. In Ostatni Splot zit een rustig contemplatief moment verwerkt dat zich fundeert op een repetitieve gitaarlijn waarrond de bas zijn eigen accenten legt en de drum uit verschillende hoeken zijn ritmische invulling doet. En S.? Die smeert zijn stembanden met pek, teer en alles wat maar enigszins gortig is, om uit te braken!

Luister ook naar het opzwepend eerder thrashy thema in Majestat Upadku. Voel hoe die rollende, dreunende ritmesectie een eerder epische melodie meeneemt recht de beerput van de hel in! Naar het einde van het nummer merk je wat accentjes die we bijvoorbeeld kennen van Darkside, de drummer van Mgła. Na Trupa Trup kent heel wat breaks, opzwepende drumthema’s en hondsagressieve passage in een wat klassieker blackmetaljasje. In dit nummer hoor je ook hoe magnifiek de productie is, zuiver doch brutaal en met meer dan een dozijn ballen!

Jongens en meisjes luister goed, dit is de nieuwe (Poolse) blackmetalsensatie! Niks meer aan doen, houden zo! Helder!

Score:

98/100

Label:

Terratur Possessions/Malignant Voices, 2021

Tracklisting:

  1. Pustka, Którą Znam
  2. W Pogoni Za Wiarą
  3. Ostatni Splot
  4. Majestat Upadku
  5. Na Trupa Trup

Line-up:

  • Priest – Drum
  • Renz – Gitaar
  • Wyrd – Gitaar, bas
  • S. – Zang

Links: