Kostnatění – Úpal

Nee, we laten ons opnieuw niet vangen. D.L. is geen heerschap dat eerst in Tsjechië woonde en daarna naar Minneapolis, Minnesota verhuisde. Het is gewoon de brave Amerikaan Dylan Lyons die van extreme muziek houdt en toevallig ook vanuit zijn studies vertrouwd is met de Tsjechische taal. Het tweede volwaardige werkstuk van de hand van D.L. kreeg de titel Úpal mee. Zijn band? Ah ja, Kostnatění. De vorige plaat, Hrůza zvítězí, kreeg van collega Bart een erg hoge score mee. Vermoedelijk had dat toen te maken met het feit dat de heer D.L. goed naar Deathspell Omega had liggen luisteren en er alzo een vernuftig plaatje van had gemaakt. Blijkbaar heeft de brave man nog wat extra invloeden verwerkt in zijn toch al wat chaotisch muziek en zouden we ook Afrikaanse folk en noise rock moeten tegenkomen. In ieder geval is de thematiek van deze plaat ook bijzonder interessant te noemen, het gaat immers over de invloed van warmte op het menselijke lichaam, op de menselijke geest.

Het belooft dus een bijzonder avontuur te worden. Ik stel me de vraag of ik me er niet aan ga verbranden. Extreem chaotische muziek heeft op mijn erg gestructureerde geest vaak een negatieve invloed, maar kom, laat de heer D.L. eerst maar eens zijn ding doen. Voor het gemak heeft de platen- en promoboer, Willowtip Records, de titels fijn in het Engels vertaald, ik ga ook voor het gemak deze hanteren. Openen doen we dus met The Belt. Strak staat de riem in ieder geval nog niet gespannen. Het is een eerder rustig, zoekend doch al wel complex gitaargericht gebeuren tot de band beslist het tempo wat op te stoken en een vocaal palet op je los te laten dat inderdaad wat folkloristisch aanvoelt. De heer Lee, vellenmepper van dienst, mag een eervolle vermelding krijgen want enkel hij is in staat de zielenroerselen van de heer D.L., die onder de invloed van de warmte soms naar alle kanten schieten als gensters, te kunnen volgen.

De technische capaciteiten van dit duo komen nog meer boven drijven op I Burn Forever. Het wordt bijna griezelig en beklemmend, je raakt bedwelmd en bevangen door de hoekige, puntige, stekende, dissonante aanvallen die op je af komen. Het lijkt wel alsof je ingesloten werd door een immense brand, je geraakt er niet uit. Hostage Of Empathy start al blastend en dit in combinatie met de gitaarlijnen die opnieuw alle kanten opzoeken is dit een bijzonder avontuur. Ondanks dit zit er toch een lekker melodietje verstopt onder al dat technisch vernuft. Opal komt inderdaad in de buurt van een folkloristisch, paganesk gebeuren of de gebruikte insteek van Afrikaanse origine is, kan ik moeilijk duiden maar het kleurt de plaat wel.

Indrukwekkend hoe dit Kostnatění op Úpal in staat is zijn technisch vernuft te doen laten gelden en er in geslaagd is een plaat te maken die de temperatuur in je lijf en je hoofd zo opstookt dat je er bijna onpasselijk van wordt. Voor mezelf is het na een paar luisterbeurten net wat te veel, net wat te chaotisch, net wat te complex maar is dit soort black metal je ding, dan moet je dit schijfje gewoon kopen want veel beter uitgevoerd ga je dit type van technische black metal niet vinden.

Score:

80/100

Label:

Willowtip records, 2023

Tracklisting:

  1. Řemen (The Belt)
  2. Hořím navždy (I Burn Forever)
  3. Rukojmí empatie (Hostage of Empathy)
  4. Opál (Opal)
  5. Skrýt se před Bohem (Hide from God)
  6. Nevolnost je vše, čím jsem (Nausea Is All I Am)
  7. Slunce svázáno s krvácející Zemí (Sun Bound to the Bleeding Earth)

Line-up:

  • D.L. – Zang, alle instrumenten
  • Andrew Lee – Drum

Links: