Kostnatění – Hrůza zvítězí

Kostnatění staat her en der op het internet beschreven als een Tsjechische band, iets wat niet klopt. Het is een Amerikaan, met een gebruinde huid. Er kwam ooit een demo van de beste man (Dillon Lyons, best wel een schattig mannetje) uit via Fallen Empire Records, die ik helaas miste. De beste jongeman is vertrouwd vanuit zijn studies met de Tsjechische taal (ook met Spaans dacht ik) en houdt van extreme muziek. De laatste tijd heeft hij duidelijk Deathspell Omega zitten luisteren en in combinatie met zijn obsessie voor de dood heeft hij een volledig nieuw werkstuk uit met vol orthodoxe en dissonantie blackmetalinspiratie. Het artwork is alvast veelbelovend, met dank aan de artiest genaamd Frank Heiler (check die Facebookpagina).


Horror zal zegevieren. Dat is de ruwe vertaling van de titel van deze plaat. De inhoud bestaat verknipte riffs, hoekige arpeggio’s vol hoogschellende snaargilletjes die dissonantie tot een kunst verheven en uiterst nerveuze spanningsbogen en vocalen die zowel grommen, brullend als schreeuwend zijn van aard. Ieder instrument klinkt alsof het mishandeld wordt, met een totale valsheid in geschreeuwte om het keelkundig te begeleiden. Climaxen vol impulsen en lange downers wisselen elkaar af, zodat het een postblack/doomalbum met orthodoxe en psychedelische black wordt. De productie is niet vol of opgefokt maar authentiek en realistisch aan een oefenkamer, zodat de technische talenten niet ondergesneeuwd raken. Het doet allemaal wat denken aan materiaal uit de Black Inner Circle-club en de Rhinocervs-stal, voor zover ik nog iets van referenties moest maken.

Zeer verfrissend en overtuigend materiaal van deze jonge Amerikaan, die duidelijk zijn draai vindt in het maken van verdraaide black metal. Technisch onderlegd, manisch, griezelig, doods … bezield. En al het voorgaande ook zonder depressogene werking. Niet alleen Deathspell Omega-fans en liefhebbers van de Amerikaanse artefacten uit vorige alinea dienen dit te checken, ook liefhebbers van Blut Aus Nord en soortgelijke Debemur Mortiproducten kunnen hier wel wat mee aanvangen lijkt me.

Score:

85/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Hrůza zvítězí
  2. Jedna generace
  3. Každé zranění předurčeno
  4. Únik z existence
  5. Donekonečna v přítomném čase

Line-up:

  • Dillon Lyons

Links: