KŁY – Cienie

Heerlijk toch! Weer een blackmetalband die besluit zijn bandleden niet bekend te maken en zo ervoor zorgt dat alle aandacht wordt afgeleid naar de muziek die er gemaakt wordt. Het zou gaan om een Poolse band, dit KŁY. Het Poolse Pagan Records brengt de plaat uit. Blijkbaar maakt dit Cienie deel uit van een tweeluik, als ik het goed begrijp. Het eerste deel, Chen, is me dan toch ontgaan. Ergens in het promogedeelte wordt er verwezen naar het werk van Samuel Beckett. Het volgende citaat wordt aangehaald. Vrij vertaald: “De waarheid is dat je zwemt, en de waarheid is dat je verdrinkt.”. Ik noem dit een waarheid als een koe. De heren (?) van KŁY vullen verder aan met: “Dat is het dan. Een lange periode van stilte vat weer aan. We hebben niks nu. We vallen waarschijnlijk weer gewoon in slaap en we weten verder niet wat er zal gebeuren.” Dit alles om maar even de sfeer te schetsen. Ik ben in ieder geval onmiddellijk wakker geschud en tracht de eerstvolgende veertig minuten toch boven water te blijven. En zoals je al zou kunnen vermoeden lukt dit meer dan aardig.

Ondanks het wat aparte karakter van het eerste eerder bezwerende en beklijvende nummer doet het wel wat met me. Mede ook door die lekker vettig afgestelde, kletterende bas. Linken zijn er met het Sloveense SRD of Poolse bands als Sznur, Brzask of Cień.

KŁY vaart echter een heel eigen koers. De blackmetalvariant die de heren meester zijn, is zoals ik al schreef één die erg bezwerend, beklijvend en zelfs beangstigend is op bepaalde momenten. De wat iele gitaarpartijen lijken in het geheel van een doordreunende drum en een kletterende baspartij in ieder geval iets meer naar de achtergrond geduwd te worden. Ook de erg prominente vocalen nemen vooraan heel wat plaatsen in. Het geheel wordt ook nog eens voorzien van obscure filmische geluidsfragmenten en bij wijlen experimentele thema’s. Zeker Nieklanie is daar een voorbeeld van of het daaropvolgende negen minuten durende Letarg. Een meer klassieker blackmetalnummer is dan weer Zagnanie.

Bijzonder enigmatisch schijfje dat niet bij iedereen evenveel zal losmaken. Voor zij die openstaan voor wat bijzondere momenten raad ik toch aan dit album met de nodige aandacht te beluisteren en het zijn kans te geven. Voor de bassisten onder ons, luister, en ik het herhaal nog eens, luister naar die moddervette afstelling en geluidsopname van ons lievelingsinstrument. Ik hoop maar dat deze heren (?) niet te lang in hun schulp kruipen nog dat ze verdrinken in de wereld waarin we op heden zwemmen, want ik ben wel geprikkeld om meer van dit gezelschap te horen. Ik grijp intussen even terug naar ouder werk.

Score:

80/100

Label:

Pagan Records, 2021

Tracklisting:

  1. Zbarwi
  2. Islga
  3. Nieklanie
  4. Letarg
  5. Zagnanie
  6. Wietrznia

Line-up:

  • Onbekend

Link: