Srd – Ognja Prerok

Slovenië is een Europees land waar ik persoonlijk enkel nog maar doorgereden ben met de wagen. Op één van die kleine wegeltjes, die je brengt tot aan de Kroatische grens, heeft de nood eens zo hoog gezeten dat een lege colafles een handig item bleek te zijn. Slovenië levert blijkbaar ook een topband aan als daar is Srd. We kennen deze heren van hun heerlijk moddervet debuut Smrti Sel uit 2017. Srd is gewoon keihard Sloveens voor woede en geen enkele andere vlag dekt naar behoren de muzikale lading. Hun sound is wel wat wennen: het is niet recht toe recht aan black metal. Er zit een stevige dressing black and roll bij. En het is godverdomme lekker, alsof je blaas uren gespannen en vol heeft gezeten en dan ledigt, je kent dat gevoel.

De intro, Sonce, doet de band al alle eer aan. De groezelige vettigheid druipt echter pas van je bord met nummers als Ognja Prerok en meer nog Nod. Je wordt om de oren geslagen met glibberige, hoekige riffs die vakkundig aan elkaar gesmeerd worden door de meest ranzige ritmesectie van het laatste jaar. De blackmetalelementen liggen er duimdik bovenop, de krachtige, vaak declarerende zangpartijen doen gewoon de rest. Soms doet het me wat denken aan Shining. Srd is echter meer direct en minder theatraal dan de band van heer Kvarforth. Op onnavolgbare wijze wordt Zev Sna met een rock en rollende bas aangekondigd. Een nummer dat zo eenvoudig is als het groot is doch oh zo efficiënt en dit gedurende de hele, helse rit van tien minuten. Wat hierbij helpt is de erg lange, uitgesponnen solo die een heel reisverhaal vertelt, mooi! Zlohotne Zvezde Pleme heeft iets groovends, iets duister, dansend. Hoor ik een accordeon? Heerlijke dissonante melodielijn ook!


Ihta Iht is ook weer zo een lange escapade, meer dan elf minuten. De manier waarop hier de muziek verteld wordt is buitengewoon. Luister naar de akoestische middenbeuk, de spuugfantastische doorleefde vocalen, de simpele, sturende ritmesectie. En dit allemaal alvorens de hel losbarst: wat een blastende melodie! En blijkbaar hebben deze Slovenen een patent genomen op langere nummers met een ongelooflijk reisverhaal in zich. Ook de afsluiter, Onkraj, kent een subliem verloop.

Niet ouwehoeren, gewoon aanschaffen deze plaat. Je gaat toch naar iets moeten luisteren als je schoonmoeder aan de kersttafel begint te lamenteren over oude koeien, geiten en schapen uit de weide van grootmoeder, de buurvrouw en Tante Truus.

Score:

90/100

Label:

On Parole, 2020

Tracklisting:

 1. Sonce
 2. Ognja Prerok
 3. Nod
 4. Zev Sna
 5. Zlohotne Zvezde Pleme
 6. Ihta Iht
 7. Sreca Na Vrvici
 8. Onkraj

Line-up:

 • Goran – Zang
 • Dominik – Gitaar
 • Benjamin – Gitaar
 • Ζan – Drum
 • Luka – Bas

Links: