Cień – Redemption

Cień is een onguur gezelschap uit het Poolse Krakau. Cień betekent gewoonweg schaduw en de heren spelen, hoe kan het ook anders, black metal. Het zijn echter geen nieuwe schaduwen aan het blackmetalfirmament. Deze band bestaar immers al sinds 2009 en met Redemption heb ik nu de derde langspeler in handen. Het eveneens Poolse Godz Ov War Productions, een label met een neus voor lokaal geweld, brengt dit album uit. Ik was nog niet bekend met het werk van dit vijftal maar met Redemption komt daar nu verandering in. De heer Ashgan heeft een verleden in Blaze Of Perdition. Dus dan weet je wat je kan verwachten: een gevarieerd vocaal palet gaande van typische grunts en screams over een heel arsenaal aan theatrale bijklanken. Dit kan voor sommigen een struikelblok vormen, voor mij echter niet.

Gestart wordt er met The Hour Of Justice. Een nummer dat in zijn fundament eerder een mid-tempo nummer is en zijn variatie krijgt door het wisselend gebruik van de stembanden van Ashgan en eerder directief gitaarspel dat we kennen uit de Poolse school. Zowel de vocalen als de gitaarthema’s kunnen je vanachter de schaduwen halen of je er net dieper achter duwen. En op deze wat aparte manier musiceren de heren gewoon verder. Een nummer als Lethargy bezorgt je niet per definitie slapeloze nachten en dit komt doordat zijn wat doordachtere gitaarpartijen je op sleeptouw nemen. Ook de eerste maten van Liberation Bliss laten horen dat Cień geen dertien in een dozijn band is. Daarvoor is het allemaal toch wat te spannend.

De heren overdrijven niet in blastbeats maar verdelen deze gepast over de nummers. Het titelnummer wordt ervan voorzien. Ben je daarinboven op zoek naar een bezwerend arsenaal aan riffs en screams, luister dan naar Widow Horizon. Eveneens in dit nummer: een behoorlijk indrukwekkende verzameling theatrale vocale escapades. Escapades die zich gewoon voortzetten in de afsluiter, Virtues Of Death. Een rollend drumtapijt past hier perfect onder moet de heer Suffer gedacht hebben en hij heeft ook nog eens gewoon gelijk.

Of de heren met deze plaat uit de schaduw treden en mee gaan doen op het voorfront betwijfel ik. De black metal die Cień maakt met vooral de vocale escapades van de heer Ashgan, zorgen ervoor dat het meer een plaat voor hen die het licht experimentele in dit subgenre wel weten te appreciëren.

Score:

75/100

Label:

Godz Ov War productions, 2021

Tracklisting:

 1. The Hour Of Justice
 2. Lethargy
 3. Liberation Bliss
 4. Redemption
 5. Widow Horizon
 6. Virtues Of Death

Line-up:

 • Suffer – Drum
 • Gulver – Gitaar, zang
 • Prins – Bas
 • Lycain – Gitaar, zang
 • Ashgan – Zang

Links: