Brzask – Brzask

Muziek en teksten schrijven die gebaseerd zijn op de regio waarin je woont of verblijft is een frequente insteek. Heel wat bands nemen dit als vertrekpunt, heel wat bands nemen hun cultuurhistorische achtergrond mee in hetgeen waar zij voor staan. Zo ook het jonge Poolse Brzask. Jong, in die context dat dit de eerste release, een demo, is. De regio waar de band zijn inspiratie vindt is het in Centraal-Europa gelegen bergmassief dat men de Sudeten noemt. Een bergketen die verschillende andere landen dan Polen oversteekt, met name Tsjechië en Duitsland.

Vier nummers worden gecatalogeerd onder de noemer “true Sudetian black metal”. Nu, ik was benieuwd. Na een te simpele intro opent de plaat met Brzask I (White Ravine) en mijn aandacht is direct gepakt. Een fluwelen melodie, een simpele maar oerdegelijke drum, een putgrunt van jewelste (Bo Summer van het Deense Illdisposed verbleekt hierbij): het lijkt wel het kleinere broertje van Mgła. Brzask II (Wind Incantation) glijdt vlotjes verder in dezelfde sfeer. Wat direct opvalt is hoe degelijk de melodieën zijn en hoe smerig de ondertoon is. Dit heeft natuurlijk ook grotendeels met de speelstijl te maken en met de afstelling van de instrumenten, doch ook met de productie. Brzask III (Crimson Dawn Ritual) kent zijn gelijke niet qua openingsriff. Het heeft een heerlijk open melodie, waar dan die putgrunt overheen komt. Hier hoor je ook dat de drummer van dienst, wie het ook mag wezen, goed geluisterd heeft naar Darkside betreffende fills, accentjes op cymbalen en dergelijke. Wat een climax ook. Van deze band gaan we nog horen.

Het is duidelijk dat ook uit de Sudeten erg lekkere black metal komt. Echt een aanrader, eigenlijk gewoon een topschijf! Dit kleine broertje kan wel eens groter worden als het zijn eigenheid behoudt. Zo raad ik hen onder andere aan de putgrunter van dienst zeker in hun rangen te houden.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Brzask I (White Ravine)
  3. Brzask II (Wind Incantation)
  4. Brzask III (Crimson Dawn Ritual)

Line-up:

  • Niet bekend.

Links: