Sznur – Dom Człowieka

Na wat omzwervingen rond heel wat Zweedse releases, stap ik weer naar het Oost-Europese vasteland en omarm ik met graagte een verzameling Poolse blackmetalreleases uitgekomen via, het eveneens Poolse, Godz Ov War productions. De eerste in het rijtje is Sznur. Een trio dat met Dom Człowieka alweer zijn derde plaat uitbrengt. Wat op zich toch een hele prestatie is, wetende dat deze heren nog maar een goede vier jaar samen zijn. Sznur betekent niets meer of niets minder dan touw. En het moet gezegd, de black metal die de heren produceren, snijdt als een strak gespannen, vast geweven touw rond je polsen en nek. De productie helpt ook wel een handje want deze is eveneens redelijk scherp te noemen, bij wijlen wat te dunnetjes en een weinig krachtig.

Ook dit trio slaagt erin vanaf de eerste gitaaraanslag, de eerste maat, je te boeien. Waaraan ligt dat? Waarschijnlijk de eerder typische Poolse sound die meteen van het touw drupt. Ook hier hoor je die wat diepere screams die perfect gefraseerd de Poolse teksten brengen en dit netjes tussen de messscherpe gitaren door. Het lijkt allemaal rete eenvoudig doch het is een kunst om op simpele wijze alles aan elkaar te lijmen. De heer Psycho lijkt in eerste instantie maar over een beperkt arsenaal aan drumthema’s te bezitten maar niks is minder waar. Ook Seth blijkt instaat om uit zijn snaarinstrumenten de ene na de andere riff te persen die je dan weer snel dan weer traag wurgt. Luister naar één van de monsterriffs op het album die verstopt zit op het einde van Czuję Zapach Twojej Cipy. Bijzonder eigenaardig einde ook van Popłód, wat geboorte zou betekenen, steken ze nu een huilende baby in de microgolfoven?

Co Się Stanie kon zo op één van de platen van de Slovenen van Srd gestaan hebben, rond minuut twee verandert er weinig in de dynamiek, maar net afdoende om het toch boeiend te houden. En dan verslapt mijn aandacht want de twee afsluiters zijn toch van een minder niveau, iets te repetitief en te weinig innovatief. Het lijkt alsof de inspiratie wat verdwenen is en het knopen van het touw telkenmale op dezelfde wijze dient te gebeuren tot …. inderdaad tot er weer een monsterriff passeert in minuut drie van het afsluitende titelnummer.

Interessante release dit Dom Człowieka. Iets te weinig boeiend, maar er zit verdorie wel potentie in dit zootje ongeregeld. Ping! De baby is klaar!

Score:

80/100

Label:

Godz Of War Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Czuję Zapach Twojej Cipy
  2. Popłód
  3. Co Się Stanie
  4. Jestem Twoim Smieciem
  5. Dom Człowieka

Line-up:

  • Psycho – Drum
  • ZerO – Zang
  • Seth – Gitaar, bas

Links: