Jordfäst – Hädanefter

Vanuit het Zweedse Småland met takken die reiken tot aan de uitgestrekte velden van Skåne en de besneeuwde bergen in het Noorse Tromsø, bereikt ons het album Hädanefter van het drietal Jordfäst. Een album dat maar twee nummers omvat. Is het genoeg om te laten zien wat voor kwaliteiten deze Scandinavische blackmetalband heeft? Nordvis, het label, kennen we van uitstekend werk dat ze reeds aanleverden. Denk maar aan de meest recente plaat van het Poolse Over The Voids… . En eigenlijk ligt het werk van deze heren wat, niet helemaal, in het verlengde van hun Poolse vrienden. Nochtans wordt de muziek voorzien van heel wat eigen kenmerken.

Centraal in de muziek en dat valt al meteen op vanaf het eerste nummer, Buren Ov Lopper, staan een knotterende bas, een smerige strot, teksten die in het Zweeds worden uitgebraakt en meer dan efficiënt, droog, drumspel. De snelheid waarmee alles gebracht wordt, is eerder midtempo maar o zo dreigend. En de gitaren? Die tokkelen impressionante riedels die als ijspegels blijven hangen ondanks een opklimmende omgevingstemperatuur. Let even op rond minuut negen, de heer Elis levert daar een gitaarsolo af van jewelste, één die eigenlijk voor het verdere verloop de smerige toon zet en ook de aanzet is tot het verhogen van het tempo.

Hädanförd, het tweede en tevens ook laatste nummer op dit toch wel indrukwekkende album, tracht je eveneens te vergiftigen met penetrerende druppels van een weinig ruikende substantie. Ook in dit nummer vallen de impressionante gitaarthema’s op, die eens ingenomen, je boosaardige karaktertrekken nog meer in de verf trachten te zetten. De abrasieve vocalen, bij wijlen ondersteund door een klagerige, cleane ondertoon, versterken het effect van het ingenomen gif. Let ook hier even op. Rond minuut zes en een half, word je van je stoel geblazen door een gemillimeterde blastbeat die perfect gepositioneerd staat in het nummer en op zijn beurt het eerste vege teken is dat de snelheid ook nu weer wat wordt opgedreven tijdens het verdere verloop van dit nummer. Indrukwekkende cleane zang beëindigt dit sterke nummer.

Black metal van het zuiverste soort uitgesmeerd over twee lange nummers. Misschien was het toch beter geweest om de nummers wat op te delen en er separate songs van te maken hoor ik sommigen al denken, maar eigenlijk is dit meer een opmerking die moet gelezen worden vanuit het benevelde perspectief van sommige luisteraars die niet de tijd wensen te nemen om alles ten volle te doorgronden. Ik zou zeggen, Jordfäst, gewoon verder doen zo.

Score:

80/100

Label:

Nordvis, 2021

Tracklisting:

  1. Buren Ov Lopper
  2. Hädanförd

Line-up:

  • Elis – Gitaar, bas, zang
  • Olof – Zang
  • Jens – Drum

Links: