Iskandr – Spiritus Sylvestris

Tijd voor wat Neerlands trots. Vorig jaar schreef collega redacteur Remco Faasen een lovende recensie over het in 2021 verschenen Vergezicht. Nu, anno 2023, trakteert Iskandr ons op een nieuw album. Het draagt de veelbelovende titel Spiritus Sylverstris, oftewel ‘Geest van de Wildernis’. Op Spiritus Sylvestris wordt voor een nieuwe koers gekozen. Het zwartmetalen wapentuig verdwijnt terug in de kast, en er wordt een nieuw arsenaal opgetuigd met post-punk en folky psychedelica als hoofdpijlers.

Het album bevat zeven nummers, die bijna ieder een Nederlandse naam dragen. Alle hebben betrekking op een bepaald aspect van de natuur. Na een sfeervolle, instrumentale intro worden we meegevoerd door het even zo sfeervolle nummer Knagend Zout. De vocalen en de gitaren zwemmen in een ziltige echo en de doffige drums geven het een weemoedig karakter. De track gaat over de zee. Deze thematiek wordt bekrachtigd door het deinende karakter van de melodielijnen. In het daaropvolgende Waterwolf horen we een meer vastberaden maar tevens melancholischere toonzetting. De toetspartij in het slotstuk van het nummer maakt het post-punk plaatje compleet. Op Hoor Het Smeken horen we een meedogenloos voortdenderende, logge baslijn. Ook op dit werk staat de dreiging van de eeuwig voortstuwende oceaan centraal. De eeuwige strijd tussen de mens en de natuur. Een oorlog die we gedoemd zijn om te verliezen. Het zeeschuim uit de tekst roept net zo hard als onze eigen dood. Gelukkig krijgen we niet lang de tijd om onze eigen sterfelijkheid te overpeinzen, want het volgende natuurverschijnsel klopt al aan de poort.

Als we de zee verlaten, slaan we het land namelijk even over en stomen we meteen door naar de lucht. Hof der Valken gaat, u raadt het al, namelijk over onze gevleugelde kameraden. Iskandr neemt goed de tijd om het hierover te hebben, want het nummer is met stip het lijvigste van het album. Door de lange gonzen van de geproduceerde tonen, doet het een beetje denken aan het werk van Dead Can Dance: sfeervol en intens, maar zonder over de top te gaan. Nadat er tijdens Interlude even aan de ambient geknabbeld is, verrast Iskandr ons met het ietwat bevreemdende Nachtvorst. We horen een orgel dat het nummer een ietwat occult 70’s randje geeft. Het is dan ook niet vreemd dat we er een klein beetje Hexvessel in terug proeven. Wel moet worden toegegeven dat de opeenvolging van toetsaanslagen op sommige momenten wat weg heeft van Phantom of the Opera. Maar we zitten hier niet om te muggenziften.

Iskandr presenteert hier een aangenaam en divers album dat hier zeker nog vaker op de speler zal belanden. Hoewel het twintig stappen verwijderd is van het zwartmetaal, denk ik dat Spiritus Sylvestris bij velen in de smaak zal vallen.

Score:

85/100

Label:

Eisenwald Records, 2023

Tracklisting:

  1. Spiritus Sylvestris
  2. Knagend Zout
  3. Waterwolf
  4. Hoor het Smeken
  5. Hof der Valken
  6. Interlude
  7. Nachtvorst

Line-up:

  • O. – Alles (behalve drums)
  • M. Koops – Drums

Links: