Iskandr – Vergezicht

Als het Boze Oog van Sauron bovenop de Barad-dûr, probeer ik alle blackmetalreleases uit Nederland in de gaten te houden. Dat gaat moeizaam, want de tijd is beperkt voor de stortvloed aan goede platen die jaarlijks over ons wordt uitgestort. Vooral ook omdat de dames en heren muzikanten de neiging hebben in meerdere bands te spelen. Zoals O, die we terugvinden bij Galg, Imperial Cult, Lubbert Das, Nusquama, Solar Temple en Turia. Allemaal bands die zwartgalligheid hoog in het vaandel hebben staan. En als Raven van Dorst even klaar is met een typetje spelen op tv en weer als serieuze muzikant wil worden gezien, draaft hij onder zijn eigen naam ook nog eens op als gitarist van Dool.

Sinds enkele jaren brengt O onder de naam Iskandr smakelijke, soms naar doom neigende black metal uit met veel aandacht voor sfeerzetting en hypnotiserende lijnen. Op album nummer drie, Vergezicht, is dat niet anders. We krijgen zes nummers voorgeschoteld waarbij niet wordt gelet op een minuutje meer of minder. O praat, klaagt, gromt en schreeuwt zich door de poëtische teksten (De nacht valt/voor de woekerende haat/de muren veel te hoog/voor wie nog branden gaat) heen en gooit er hier en daar een versnelling in om te laten horen dat we toch echt wel met black metal te maken hebben.

Iskandr maakt het de luisteraar niet gemakkelijk. Vergezicht is geen album dat je even opzet (al zijn O’s andere bands dat ook niet), je moet er even voor gaan zitten om het goed in ontvangst te nemen. O heeft niet voor niets zijn orgel, buisblokken, trompet, piano en tamboerijn uit de kast getrokken om het muzikale genot zo groot mogelijk te maken. Wie het even de tijd geeft hoort dan ook hoe zich een prachtig album openbaart waar wel degelijk een bepaalde venijnigheid vanaf spat. Meestal door de sfeerzetting inclusief orkestrale vocalen, soms ook gewoon door het gekende beukwerk van M. Koops, die al een tijdje het drumstel bediende als gastmuzikant maar nu officieel bandlid is. Een logische keus overigens, want bij Galg, Nusquama en Solar Temple heeft hij O ook al voor zich staan. En dan is Koops ook nog eens de helft van het steeds nadrukkelijker aan de weg timmerende duo Fluisteraars.

Kortom, de dwarsverbanden zijn weer gelegd en de luisteraar die niet met Iskandr bekend is maar wel met een van de ander hierboven genoemde namen, weet in welke richting hij het moet zoeken. En kan dit dus blind aanschaffen. Houd er wél rekening mee dat Iskandr raakvlakken kent met de andere bands van O en M. Koops, maar zeker een eigen smoel heeft en het vaker zoekt in hallucinante dromerigheid. Lekker hoor. Liefhebbers van digitale releases slaan hun slag op Bandcamp, tapeliefhebbers gaan naar Haeresis Noviomagi, voor de grote en kleine schijven kunt u naar Eisenwald. En we kijken allemaal naar de fraaie video voor Bloeddraad.

Score:

85/100

Label:

Eisenwald Records, Haeresis Noviomagi, 2021

Tracklisting:

  1. Gezag
  2. Bloeddraad
  3. Gewesten der tijd
  4. Baken
  5. Verbod
  6. Het slot

Line-up:

  • O – Vocalen, gitaar, bas, orgel, buisblokken, trompet, piano, tamboerijn
  • M. Koops – Drums

Links: