Impure Wilhelmina – Dead Decades

Je zou kunnen stellen dat ik niet zo een grote fan ben van covers. De originele versie van de songs is vaak ook gewoon de beste. De Zwitsers van Impure Wilhelmina plagen me daarom graag een beetje. De vier heren uit Geneve hebben een nieuwe EP klaar met daarop een aantal covers en een aantal nummers die tot op heden nog niet zijn verschenen. De vorige volwaardige plaat van deze band, Antidote, bleek een magistraal werkstuk te zijn. Vandaar dus dat ik wat in dubio zat om al of niet deze EP toch vast te nemen, te beluisteren en er een stukje over te schrijven.

De muziek van dit viertal zweeft ergens toch post-rock en shoegaze met her en der implementatie van indie-, new wave-, gaze- en zelfs blackmetalthema’s. Of zo verwoord ik persoonlijk toch de stijl van de heren. Deze EP komt, net als de vorige plaat trouwens, uit via Season Of Mist. Nog niet zo lang geleden deden de heren trouwens de Lage Landen aan, jammerlijk heb ik ze gemist. Nu, vaak is een EP een aankondiging van iets nieuws, van iets groters. Misschien komt er dan wel een nieuwe plaat aan, we weten immers dat Antidote alweer dateert van 2021.

Covers, ja. Om welke draait het dan? Vooreerst blijkt La Javanaise een bewerkte versie van het origineel van Serge Gainsbourg te zijn, vervolgens is King Crimson’s Fallen Angel aan de beurt en dan sluiten we het rijtje van de covers af met Plainsong van The Cure. Van deze drie nummers onthoud ik vooral dat het karakteristieke Impure Wilhelmina-geluid  geen afbreuk doet aan de originele versies en dat een andere insteek wat meer emotionaliteit naar boven haalt. Zeker die typische post-rock/shoegaze vibe brengt toch extra gevoelens te weeg. In dit opzicht vind het ik het eerste nummer, de eerste cover, het meest geslaagd.

Nebulæ en Ignoramus zijn dan weer de twee nummers die niet eerder werden uitgebracht. Deze liggen in het verlengde van de erg sterke nummers op de Antidote plaat. Hoekige, puntige en scherpe gitaarlijnen doordrenkt van pijn en ongemak worden voorzien van scherpe, schurende vocalen en leadpartijen van een hoog niveau.

De EP Dead Decades van de Zwitsers van Impure Wilhelmina is een rijkelijk gevuld tussendoortje. Ik moet wel zeggen dat het vooral de eigen nummers zijn die me hier over de streep trekken. Ik laat nog even weten dat intussen ook één van de vorige platen I Can’t Believe I Was Born In July werd heruitgebracht op vinyl. Voor de fans zeker een aanrader.

Label:

Season Of Mist, 2023

Tracklisting:

  1. La Javanaise
  2. Fallen Angel
  3. Plainsong
  4. Nebulae
  5. Ignoramus

Line-up:

  • Michael Schindl  – Zanggitaar
  • Mario Togni – Drum
  • Sébastien Dutruel – Bas
  • Diogo Almeida – Gitaar

Links: