Houle – Ciel Cendre Et Misère Noire

Nog niet eens zo lang geleden raakte ik volledig overspoeld door de melodische black metal van de nog jonge Franse vijfmaster Houle. Aan het roer staat de indrukwekkende vocaliste Adsagsona. De band graaft diep in de geschiedenis, over gebeurtenissen rond het water, de zee en werkte daar een heel concept rond uit, iets wat hij nu opnieuw doet. De zelfgetitelde EP maakte al een overweldigende indruk. Ik ben benieuwd wat dit eerste album Ciel Cendre Et Misère Noire doet.

Het gehele concept wordt tot in de puntjes verzorgd, zo is het voorkomen van de bandleden bij optredens, en ja hoor daar horen behoorlijk grote festivals bij zoals Hellfest, indrukwekkend te noemen in hun oliejekkers alsof het strandjutters zijn. Compleet met zoeklichten, kettingen, netten en ik weet niet wat nog (ik ben immers geen kind van het water, visser noch schipper). Heel dat waterwezen is me vreemd. Dat neemt echter niet weg dat deze band me toch wel naar het water trekt als je begrijpt wat ik bedoel.

En ook nu weer word je gewekt door de golven, een noodsein, meeuwen en een forse wind alvorens een fluisterende stem je uit je brits trekt. Tijd om met zijn allen eerst even vrolijk te zingen en te musiceren alvorens het grote noodlot komt. Althans, zo klinkt de intro die de band bedacht. Viriel cymbalenspel en een snerpend vocaalarrangement neemt je meteen samen met een arsenaal, salvo aan melodische riedels de zee, nee de oceaan op. Het belooft een helse trip te worden op woeste wateren. Je voelt nu en dan zachtjes maar vaak genoeg erg brutaal water in je gezicht kletsen. Je kan dit Houle moeilijk een klassiek klinkende blackmetalband noemen. Enige vorm van expressiviteit en innovatie is hen immers niet vreemd. Luister naar de vervlochten partijen in Mère Nocturne.

Heerlijk die inclusie van authentieke instrumenten. Je hoort immers een accordeon in de walsende middenbeuk van het nummer Sur Les Braises Du Foyer. Een song waarin de vocale escapades eveneens bijzonder indrukwekkend te noemen zijn met die messcherpe hoge uithalen. Alsof een strakke wind je zeilen doormidden klieft. Op brutale en boosaardige wijze. Het is net alsof de storm waarin je met je schip verzeild bent geraakt, nog niet eens is gaan liggen. Zo klinkt het vervolg van de plaat. Misschien nog een rustpuntje met Et Puis Le Silence maar dan wordt het zout uit je ogen geblazen door een impressionante blastbeat in Sel, Sang Et Gerçures. De avontuurlijke reis op het water eindigt met het twaalf minuten durende, initieel voorzichtig kabbelende Née Des Embruns. Het moet je niet verbazen dat dat zo niet zal blijven…

Wees er snel bij want deze nieuwste plaat die aanspoelt op het strand, kan aangekocht worden in een fantastische uitvoering: een houten box compleet met cd, vinyl, patches en ik weet niet wat nog voor lekkers. Deze Franse vijfmaster die zich Houle noemt, mag en kan volgens mij de volgende jaren best wel blijven varen! Indrukwekkend!

Score:

92/100

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2024

Tracklisting:

 1. Introduction
 2. La Danse Du Rocher
 3. Mère Nocturne
 4. Sur Les Braises Du Foyer
 5. Derrière L’Horizon
 6. Et Puis Le Silence
 7. Sel, Sang Et Gerçures
 8. Née Des Embruns

Line-up:

 • Vikser – Drums
 • Crabe – Gitaar
 • Zéphyr – Gitaar
 • Adsagsona – Zang
 • Græy Gaást – Bas

Links: