Houle – Houle

Ik val vaak wel eens in herhaling. Ik merk wel eens vaker op dat een label een neus heeft voor kwaliteit. Een van die labels is het Franse Les Acteurs De L’Ombre Productions. En ook nu laat net dit label weer een magistrale EP op de mat aan mijn voordeur, aanspoelen. Ditmaal gaat het om de EP Houle van het eveneens Franse, uit Parijs afkomstige, Houle. Dit vijftal brengt, aangevuurd door een enigmatische frontvrouw, een bijzonder aanstekelijke, vochtige collectie nummers die geënt werden op melodische blackmetalfundamenten of moet ik schrijven golven. Deze Parijzenaars laten zich immers inspireren door het water, de zee en alles hieromtrent. De menige clips beschikbaar op het golvende wereldwijde web tonen aan dat Adsagsona en haar matrozen resoluut dit thema doortrekken, ook in hun podiumpresentatie. Ze komen op in dikke oliejekkers met dito mutsen. Met een dansend licht in de hand van de frontvrouwe wordt dan vervolgens de muziek ten berde gebracht. Alsof dit vijftal zich verschanst heeft in een vochtige en koude vuurtoren om de schepen, ver op zee niet op de klippen te laten lopen.

Le Continent start dreigend met een melodische leadlijn die eigenlijk gewoon de aankondiging is van een hels blackmetalavontuur dat plaatsvindt aan de Franse kusten. Zingende meeuwen, dansende golven, alles wordt tot je deel gemaakt. Het is de bijzonder indrukwekkende frontvrouw die met haar karakteristieke stemgeluid nog een extra nat laagje legt boven op de vele vochtige lagen die door de andere vier bandleden al werden aangebracht. Melodische black metal pur sang! Au Loin La Tempête golft eerder rustig, maar na die eerste maten deinen de golven toch uit en slaan ze met verenigde krachten op de rotsen aan de kust. Het is op de maat van de klok die enige ontij aankondigt, dat we opnieuw van start gaan. Het zijn opnieuw die boosaardige keelklanken die het hem doen, ditmaal samengaand met toch een erg sterke leadlijn en dito verdere uitwerking.

La Dernière Traversée en het afsluitende Sous L’Astre Noir zijn even vochtig, nat, koud en kil als de twee voorgangers. Let op de zompige bassolo aan het begin van La Dernière Traversée. Een nummer dat gedurende meer dan negen minuten heel wat andere elementen laat horen. Voorzichtige gebroken cleane zanglijnen en een eerder jazzy aanvoelend gitaarthema en een kolkend riffarsenaal in Sous L’Astre Noir mag je evenmin mankeren.

Bijzonder lekkere EP! Aanschaf verplicht! Voor hen die wat vies zijn van water, van de zee en de avonturen hieromtrent, leer in Godsherenaam zwemmen of tenminste drijven, want dit Houle gaat nog hoge ogen gooien op één of ander scheepsdek!

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Le Continent
  2. Au Loin La Tempête
  3. La Dernière Traversée
  4. Sous L’Astre Noir

Line-up:

  • Crabe – Gitaar
  • Græy Gaast – Basgitaar
  • Zéphyr – Gitaar
  • Adsagsona – Zang
  • Vikser – Drums

Links: