Hild – ValFreiya

Ergens in april 2022 kreeg ik een single/EP doorgestuurd van de Zweedse band Hild. Twee gloeiend hete thrash/blackmetalnummers stonden op dit werkje verzameld. Het bleek niemand minder dan de heer Broddesson (ex-Marduk) te zijn die alles in elkaar had gestoken. Het centrale thema in zijn muziek, de Valkyries uit de Noorse mythologie, is ook nu weer de voedingsbodem. Elk nummer op deze eerste volwaardige plaat ValFreiya beschrijven het reilen en zeilen van één van deze Valkyries. Als ik even de tracklist doorlees kom ik al twee nummers tegen die ik ken van de EP Brink Of Extinction. De andere tien zijn nieuw voor me, nochtans verschenen er hiervan nog eens vier op de EP’s, The Great Unrest en Obliterating Silence. Op zich geen slechte oefening om alles dan op één album te plaatsen.

De Heer Broddesson noemt zijn muziek violent Swedish metal. Je kan het ook gewoon een mix van thrash met snuifjes of geutjes black en death metal noemen. Wel even nog te vermelden: de vocalen van de heer Broddesson lijken wel lekker vers uit de schuurpapierfabriek te komen. Past natuurlijk perfect bij dit type muziek. Verder moet je weten dat Hild niet houdt van stilstaan, mijmeren of even overpeinzen. Nog voor je het weet zijn er een paar nummers gepasseerd. Elk nummer duurt, pak hem beet, net geen twee minuten en een half. Productioneel klinkt het allemaal wat stoffig en krassig maar ook dat past perfect. Veelal ligt de snelheid hoog, op thrashmetaltempo wel te verstaan. Soms draait het wat anders uit en wordt er voor wat snelheid op de dubbele baspedalen gekozen en spuugt en tuft de bas wat van zijn korzelige lijnen hierover uit. Het nummer Mist is daar een goed voorbeeld van. In Hlökk zitten wat Mardukiaanse melodielijntjes verstopt en in Skögul krijg je een episch strijdgewoel gevoel.

Verwacht je niet aan een allesoverdonderende blackmetaltrein. De muziek van Hild valt vooral te bestempelen als 26 minuten pure Zweedse thrash/black smeerpijperij. Zo klaar. Niks meer aan doen.

Score:

75/100

Label:

Odium Records, 2022

Tracklisting:

 1. ValFreiya
 2. Göndul
 3. Wodurida
 4. Hrist
 5. Mist
 6. Hlökk
 7. Herfjötur
 8. Sanngrithr
 9. Skögul
 10. Rota
 11. Thögn
 12. Thrudr
 13. Hild

Line-up:

 • Lars Broddeson – Zang, alle instrumenten

Links: