Helfró – Helfró

Helfró is een nieuwe band uit het ijskoude IJsland en heeft maar meteen besloten om, met hun gelijknamige debuut, te tekenen bij Season Of Mist. Direct knalhard beginnen: moet dit duo gedacht hebben. Beide heren, Simon en Ragnar, zijn ook actief binnen de deathmetalband Ophidian I en ondanks het feit dat Helfró aangekondigd staat als een band die black metal brengt, moet je er ter dege rekening mee houden dat er een ondertoon van death metal meekomt, zo zijn bijvoorbeeld de basdrumtracks lekker getriggerd. Nu, een nieuw broertje erbij in de IJslandse blackmetalfamilie kan volgens mij geen kwaad. We kregen recentelijk heel wat sterke releases uit dit duistere oord te horen, ik noem er maar enkele. Misþyrming bracht Algleymi, een plaat die het schopte tot plaat van het jaar in de Zware Metalen jaarlijst en persoonlijk ook mijn favoriet bleek te zijn in 2019, Orgia! Je kreeg ook de split van Wormlust/Skáphe te verwerken net als een oerdegelijke schijf van Sinmara en dan moeten we ook de debuutplaat van Kaleikr niet vergeten. Zo, een hele lijst om door te luisteren en waarschijnlijk vergeet ik er nog wel een paar.

Je voelt de ijzige koude al opkomen vanaf de eerste riff, alsof een allesdoordringende wind je zal bevangen. Ook al heb je verschillende lagen kleren aan. De band kiest, net als deze gure wind, heel resoluut voor een stormsnelheid aan windkracht tien. Pas ergens bij track vijf wordt er omgekeken of er niet te snel geblazen is geweest. Intussen zijn er dan natuurlijk al wel vier tracks aan ultrahoge snelheid gepasseerd en is er een hele hoop windschade gemaakt. Geen nood, door de variatie die aangeboden wordt kan je hier en daar wat rustiger de tijd nemen om de gemaakte schade helemaal op te meten. Zo krijg je, weliswaar vrij beperkt maar op de juiste plaatsen, een aantal spookachtige synthlijnen te horen en is er ook ruimte voor koor-achtige samenzang (Ávöxtur af rotnu tré en Hin forboðna alsæla), dat een welkome afwisseling is met de brute screamvocalen die af en toe voorzien zijn van een deathmetaljasje. Het lijkt wel of vanaf track vijf, Þegn hinna stundlegu harma, het wat rustiger wordt op deze plaat. Alhoewel rust relatief is natuurlijk.

De plaat vliegt voorbij alsof er een onaangekondigde vulkaanuitbarsting plaatsvond op de Eyjafjallajökull. Helfró speelt black metal die voor mij een fundament heeft dat uitgegraven is met Emperor-handen (zonder de keyboard/synth bijdrages) en waarop vervolgens een oerdegelijk IJslands huis werd gebouwd, waarmee ik, eerder indirect, toch een brug maak naar bovenvermelde bands.

Voor zij die zoekende zijn en eerder gefragmenteerd naar releases luisteren, raad ik aan om het derde nummer, Eldhjarta, op te zetten. Je zal volledig uit elkaar gerukt worden door de riffs die je met ultra-precisie om de oren worden geblazen. Vervolgens, als je nog plaats hebt voor een wolkje gloeiende lava uit de eerder vernoemde vulkaan, skip dan naar Þegn hinna stundlegu harma, al was het maar voor de geweldige dubbele basriff en het daaropvolgende up-tempo maatje! Dikke, gloeiend hete, dampende schijf!

Score:

85/100

Label:

Season Of Mist, 2020

Tracklisting:

  1. Afeitrun
  2. Ávöxtur af rotnu tré
  3. Eldhjarta
  4. Þrátt fyrir brennandi vilja
  5. Þegn hinna stundlegu harma
  6. Hin forboðna alsæla
  7. Katrín
  8. Musteri agans

Line-up:

  • Ragnar S – drum, zang
  • Símon Þ – gitaar, bas, zang

Links: