Wormlust/Skáphe – Kosmískur Hryllingur

Een full-length album met twee tracks, bestaande uit een samenwerking tussen een IJslandse en een IJslandse/Amerikaanse band. Dit alles wordt uitgebracht via, het mij onbekende, Mystískaos label. Beide bands op dit album zijn mij eveneens ook volledig ontgaan de afgelopen jaren. Misschien is dat wel een regelrechte schande! Blijkbaar speelt er ook een kerel van Misþyrming in één van deze twee bands, namelijk in Skáphe. En net dat doet de nieuwsgierigheid alleen maar toenemen, daar die kerels net een geile plaat uit hebben, Algleymi.

De plaat opent met een nummer van Wormlust. Het is een lang uitgerekt muzikaal epos, bestaande uit bezwerende en angstinboezemende escapades, afgewisseld met typische black metal veelal in hogere snelheid. De gitaren geven niet die directe houvast en lijken zich één ieder een weg te banen doorheen dit bevreemdend gebeuren, dit enigmatische geluidslandschap. De screams omgeven en omsluiten dit geheel met een monotoon vocaal tapijt.

Vervolgens krijg je het brouwsel van Skáphe. Eveneens word je hier vrolijk gemaakt, al is dat natuurlijk niet de bedoeling, met een erg lang nummer van om en bij de twintig minuten. Het lijkt bij een eerste luisterbeurt minder bevreemdend over te komen dan de eerste track. De gitaren, maar ook de bas liggen duidelijker in het verhaal, de drums hebben een meer afgemeten takenpakket en de dramatisch gebrachte vocalen zijn eerder sturend.

Let op, deze plaat is te vergelijken met een erg complexe reis, met op je route verschillende zijwegen, hobbels, gaten en putten. Blijf goed opletten of je mist een afslag, dan knal je met je kop tegen de voorruit, omdat je een met modder volgelopen gat in de tarmac niet hebt opgemerkt. Ik heb het wel eens vaker over platen waar ik de weg van kwijt raak, nu, dit is er weer zo één.

Score:

70/100

Label:

Mystískaos, 2019

Tracklisting:

  1. þeógónía
  2. Vaxvængir Vonar

Line-up:

Wormlust:

  • H.V.

Skáphe:

  • A.P.
  • D.G.

Links: