Wesenwille – II, A Material God

Uit Utrecht komt dit duo dat zich Wesenwille noemt. II, A Material God is de opvolger van I, Wesenwille dat in 2018 het levenslicht zag. We weten al langer dat Nederland en de regio rond Utrecht de ideale voedingsbodem is voor kwalitatief hoogstaande black metal en zijn afgeleiden. Ik noem er maar een paar: Grafjammer, Verval, Wrang, Laster, Verwoed, Terzij De Horde… Het Franse Les Acteurs De L’Ombre Productions brengt de plaat uit. Het geheel werd opgenomen in de thuisstudio van JB van der Wal en kent zijn muzikale linken met bands als Deathspell Omega of Imperial Triumphant. Wesenwille is blijkbaar een term die rechtstreeks geplukt is uit het werk van Ferdinand Tönnies. Een Duitse socioloog, econoom en filosoof die Gemeinschaft und Gesellschaft schreef.

Met The Descent wordt er meer dan deftig geopend. Je hoort meteen hoe verweven, vervlochten alle lijnen zijn. De ene gitaarlijn drijft je weg, de andere brengt je terug. De drum neemt zijn verantwoordelijkheid en cultiveert vaak op een wat atypische, hoekige wijze de voedingsbodem van waarop het eerder dissonante geheel verder wordt opgebouwd. Opulent Black Smog neemt daarentegen wat meer tijd om vanuit een atmosferisch begin open te bloeien. Je hoort dat de heren Schmidt en Schermann het evenwicht goed weten te bewaren tussen contemplatieve, drijvende stukken en hondsagressieve passages. De heren weten dus moeiteloos bruggen te slaan tussen deze twee elementen. Door middel van complexe akkoorden wordt er door Wesenwille een even ingewikkeld geheel gesmeed dat in de afwerking behoorlijk scherp is. Luister alzo naar de beginmaten van Burial Ad Sanctos. Een messcherpe lead zit er ook in Inertia. Heerlijk hoe die ranzige, groezelige vocalen het geheel aan elkaar smeren. Ik sprak net nog over het slaan van bruggen, in dit nummer doet hij het met een botergeile gitaarsolo.

Ritual brengt wat valse rust door een goedgekozen sample ondersteund door een roffelende drum die derhalve de weg plaveit voor een erg sterk thema dat wel zijn tijd neemt om tot zijn volle recht te komen. Gelukkig grijpen de heren nog eens terug naar die complexe riffs van enkele nummers geleden en smeren ze die ranzige vocalen nog eens goed uit over het titelnummer, A Material God.

Wat een heerlijk, eerder complex blackmetalwerk als je het mij vraagt. Net als de laatste platen van bovenvermelde bands is deze tweede plaat van Wesenwille het aanschaffen  waard.

Score:

80/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2021

Tracklisting:

  1. The Descent
  2. Opulent Black Smog
  3. Burial Ad Sanctos
  4. Inertia
  5. Ritual
  6. A Material God
  7. Ruin
  8. The Introversion Of Sacrifice

Line-up:

  • D. Schermann – Drums
  • R. Schmidt – Gitaren, zang

Links: