Gutslit – Carnal

Gutslit is een deathgrindband uit India bestaande uit een viertal heren. Sinds 2009 timmeren zij aan de weg. Letterlijk wel te verstaan, want we hebben hier een band te pakken die hard op de deur klopt. Zeker in de ondergrondse scene is Gutslit een gekende naam. En het feit dat niemand minder dan ene Julien Truchan van het almachtige Benighted ook een gastbijdrage heeft op deze derde schijf Carnal is veelzeggend. Althans voor uw redacteur van dienst dan toch. Eerder passeerde bij Zware Metalen de debuutschijf Skewered in the Sewer. Het oordeel over dit debuut was in eerste instantie gematigd positief met als conclusie dat Gutslit het gemiddelde speelniveau toch wel ruimschoots ontstijgt. De opvolger en tevens tweede plaat Amputheatre hebben we gemist. Dientengevolge pakken we nu Carnal op om te zien waar deze band nu op de ladder staat.

Dertig minuten grinden en blasten de heren zich door acht nummers heen. Zo nu en dan met wat boeiende en flitsende gitaarsolo’s, onder andere tijdens Body Snatcher. De vocalen zijn in de meeste gevallen volstrekt onverstaanbaar, maar wel voldoende afwisselend. Zo horen we een scherpe schreeuwgrunt, bulderende putgrunt en alle mogelijke afwisseling die daar tussen kan zitten. Onze Franse vriend Julien zorgt tijdens Bind Torture Killer voor het gekende varkensgegil. In zijn algemeenheid mag ik stellen dat het erin gaat als zoete koek. Op een aantal momenten na is wat Gutslit laat horen niet bijster origineel, maar de mix van agressieve drumpartijen, aanstekelijke gitaarriffs en de eerder genoemde zangstijlen weet zeker voldoende te beklijven. Zoals ook in de recensie van de debuutplaat werd aangegeven, speelt de band eigenlijk de deathgrindstijl zoals voor het deathcoretijdperk gebruikelijk was. Er zijn her en der dan ook wel wat gelijkenissen met een band als Benighted, maar soms is het geluid van een band als het Noorse Kraanium ook niet ver weg.

Explosieve momenten zijn er meer dan voldoende. Zo horen we een bom ontploffen tijdens het tweede nummer Matriarch en speelt de band zo nu en dan met de elektronische trukendoos. Persoonlijke favoriet is openingsnummer Son of Sam dat naast een aanstekelijke groove ook wel degelijk bruut en hard geweld laat horen. Oordeel zelf, want voor het gemak heb ik hier het volledige album toegevoegd. O ja, vergeet niet die vlijmscherpe blastorgie tijdens het eerder genoemde Bind Torture Killer op waarde te schatten!

Score:

82/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

1. Son of Sam
2. Matriarch
3. Bind Torture Kill
4. The Killing Joke
5. Insidious
6. Body Snatcher
7. Altar of Putridity
8. Primeval

Line-up:

  • Aaron Pinto – Drums
  • Gurdip Singh Narang – Basgitaar
  • Prateek Rajagopal – Gitaar
  • Aditya Barve – Vocalen

Links: