Gutslit – Skewered in the Sewer

Gutslit – Skewered in the Sewer
Coyote Records, 2013

Wie ooit de documentaire Global Metal heeft gezien, weet dat de Indische metalscène een sterke groeimarkt is. Via het Russische label Coyote Records krijgen we nu de eerste langspeler van Gutslit, direct een van de extremere bands van het Indische schiereiland. Net als de meeste (Russische en andere) bands op Coyote Records spelen deze heren brutale deathmetal, putgrunt-style.

Voor wie het zich afvraagt, er is absoluut niets Indisch aan de muziek van Gutslit. Skewered in the Sewer is een redelijk doorsnee brutal deathmetal-plaat, in de stijl die gangbaar was voor de deathcore heel het brutal deathgenre infecteerde. Dat betekent: logge chug-passages, afgewisseld met sneller stukken, een beperkt aantal breakdowns en enkele snelle solo’s. Dit alles gekruid met een onverstaanbare zanger, die klinkt alsof zijn mond vol met vers geoogste darmen zit. De songs zitten over het algemeen goed in elkaar. Snelle beukpartijen worden slim afgewisseld met tragere stukken en er is hier en daar ook plaats voor enkele muzikale hoogstandjes. De productie is dan weer niet het sterkste punt van dit album. De verschillende instrumenten staan eerder naast elkaar dan dat er sprake is van een mix, waardoor het geheel wat mechanisch klinkt, zeker omwille van de blikken drumtrommels tijdens de snellere passages.

Gutslit levert met Skewered in the Sewer op het eerste zicht een redelijk doorsnee plaat af. Na meerdere luisterbeurten valt echter op dat het niveau van de heren hoger is dan de gemiddelde band. De bassolo’s op Circumsized with a Chainsaw zijn prachtig, de chugs in (onder andere) Pustulated Phallic Enthrallment zijn lekker om op te headbangen. Eindconclusie: een sterk debuut, met veel ruimte voor verbetering.

Tracklisting:
 Gutslit – Skewered in the Sewer

 1. Prelude to Putrification
 2. Pustulated Phallic Enthralment
 3. Offal Barter
 4. Circumcized with a Chainsaw
 5. Atrophic Cranial Disintegration
 6. Haemorrhoidal Brain Custard
 7. Pulp Face
 8. Maze of Entrails
 9. Skewered in the Sewer

Line-up:

 • Gurdip Singh Narang – Bass
 • Aaron Pinto – Drums
 • Aditya Barve – Vocals
 • Dynell Bangera – Gitaar

Links: