Griffon – ὸ θεός ὸ βασιλεύς

Het tweede werkstuk, als je alleen de full length’s meetelt, van deze Franse melodische blackmetalvrienden van Griffon, kreeg de Griekse titel “De God, De Koning” met zich mee, of meer eenvoudig ὸ θεός ὸ βασιλεύς. De eerste aanblik van de plaat, de hoes en de eerste tonen van de muziek geven me een beetje een Macabre Omen-gevoel. Iets wat later toch niet helemaal blijkt te kloppen. Zo. Dan is dit ook weer helder en duidelijk dat je best niet op je eerste gevoel afgaat.

Een gluiperig, gitzwarte sample luidt het eerste nummer, Damaskos in. Een nummer dat meer als een complexere trip door melodisch blackmetalland kan bestempeld worden. Opvallend zijn de erg prominente screams in meerdere lagen en de gitaarriffs die vanonder en vanachter deze lagen naar boven komen drijven. De wat eigenaardig aandoende gitaarthema’s zetten zich voort op het daaropvolgende L’Ost Capétien. Het geheel van de composities heeft iets episch, iets heroïsch. Dit wordt nog extra in de thematische verf gezet door ondersteunende klassieke arrangementen en declarerende vocalen.

Dat deze heren geboren zijn op Franse grond hoor je perfect in Régicide, een typisch Frans getint blackmetalnummer. Heerlijk ook die bijtende vocalen! De twinsolo pareert op professionele wijze de subtiele pianotoetsen. Wat viriel spel op de cymbalen kondigt Les Plaies Du Thrône aan, een nummer dat ook een voorzichtige akoestische gitaar in zich herbergt om de dramatiek, die dit nummer en eigenlijk ook de volledige plaat wel heeft, nog wat meer te benadrukken.

Ik ben er niet helemaal kapot van deze band en hun muziek, maar het heeft wel iets. Iets waar ik na meerdere luisterbeurten toch nog niet helemaal mijn hand op kan liggen. Maakt dat deze plaat nèt boeiend? Misschien wel.

Score:

75/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Damaskos
 2. L’Ost Capétien
 3. Régicide
 4. Les Plaies Du Thrône
 5. Abomination
 6. My Soul Is Among The Lions
 7. … Et Praetera Nihil
 8. Apotheosis

Line-up:

 • Aharon – Zang
 • Sinaï – Gitaar, zang
 • Antoine – Gitaar
 • Dino – Bas
 • Kryos – Drum

Links: