Fossilization – He Whose Name Was Long Forgotten

Deze is oud en ik wist niet meer wat de bandnaam was, maar hij krijgt toch nog een review. Brazilaans, death metal, doom metal… Op tournee geweest met Krypts, Father Befouled en Encoffination en voor fans van Dead Congregation, Krypts, Phrenelith, Engulfed en Altarage. In Europa kwam deze begin 2021 uit via Everlasting Spew Records, het Italiaanse label dat vorig jaar het sublieme album Ashes Coalesce van funeral doomdeath band Convocation uitbracht. Nu dus ook deze EP, de eerste, van Fossilization. Twee heren bevolken deze band, beiden zijn ze tevens actief bij Jupiterian,


Veel Braziliaans hoor ik er niet in terug, behalve wat grimmig jungleslagwerk. Het valt sowieso ook te betwijfelen in hoeverre de afwezigheid van Braziliaanse invloeden op een doomdeathschijf een slechte zaak is. Los daarvan vallen er veel Scandinavische en Australische invloeden te noteren, zowel uit de dreunende buzzsaw gitaarcultuur als de occulte en obscure tremolo doomdeathonderwereld. Een relatief stoer gruntende frontman buldert relatief verstaanbaar de zombieklanken uit zijn borstkas, terwijl alle versnellingen van de drummer/percussionist van dienst in gelijke mate de nummers voorzien van snelheid en dynamiek. Doomdeath, midtempo, rechttoe rechtaan pioniers death metal: de drie komen gelijk aan bod. Daarbij wordt er op zeer organische wijze een weerzinwekkend rotte sfeer gecreëerd die mooi vormgegeven wordt door de hoes. Als je dus zin kreeg om deze te beluisteren aan de hand van het plaatje, ga dan zeker je gang.

Een zeer welkome aanvulling op mijn collectie doomdeath, met een bijzonder septische (geen sceptische) filosofie. Ware ik niet zo een lolbroek, ik zou zeggen dat deze plaat waarschijnlijk goed bestand is tegen de tand des tijds en diens vergankelijkheid.

Label:

Everlasting Spew Records, 2021

Tracklisting:

  1. Neanderthal Tombs
  2. Blight Cathedral
  3. Caronte
  4. He Whose Name Was Long Forgotten
  5. A Deplorable Epoch

Line-up:

  • V. – Keel, gitaar, bas, synths, percussie
  • P. – Drums

Links: