Jupiterian – Terraforming

Terraforming is de tweede langspeler van het Braziliaanse Jupiterian. Dit album is doordrenkt van kosmisch atmosferische doom/death en sludge, waarbij zelfs nog ruimte is voor een klein Nederlands tintje, maar daar komen we straks op terug. De identiteit van de vier bandleden worden normaliter zo min mogelijk getoond. Zo is te zien dat ze altijd volledig gehuld zijn in gewaden die het lichaam volledig bedekken en gebruikt elk bandlid slechts zijn voorletter om zijn aanwezigheid te benadrukken.

Met Matriarch start Terraforming meteen op een krachtige wijze. Zwaar en dreigend, zo is de muziek van Jupiterian het best te omschrijven. Het ramt en dendert door en hoewel het door de nadruk op herhaling als simplistisch kan worden gezien, is de sfeer non-stop op zijn hoogtepunt. Meer melodisch en melancholisch van karakter is Unearthly Glow, dat ook meer bouwt op het tragisch klinkende gitaarwerk. Forefathers heeft daarentegen weer diezelfde dreigende toon als Matriarch, die je als luisteraar blijft meeslepen.

Maar hoe zit het met dat Nederlandse tintje? Nou, het betreft hier een gastbijdrage op het dark ambient titelnummer van Terraforming, met niemand minder dan Maurice de Jong van Gnaw Their Tongues. Echt zingen doet hij overigens niet, want het is vooral geluiden creëren in de ruimte om een bepaalde sfeer van leegte in een oneindig, onbekend universum te creëren. Vergelijk het een beetje met die scene van James Hetfield in de docu Some Kind Of Monster. Daarin horen we hoe James loopt te jammeren in de microfoon, waarop Lars Ulrich’s vader nuchter aanraadt om het te verwijderen, aangezien het klinkt als ‘’a guy shouting in some kind of echo chamber’’. Precies dat dus, maar hier pakt het wel goed uit, als sfeervol intermezzo dus, om vervolgens weer op de oude toer verder te gaan met Us And Them en het vernietigende Sol.

De liefhebber van atmosferische met doom en slugde doordrenkte metal doet er verstandig aan Terraforming een paar goede luisterbeurten te geven. Haak je bij de bijgevoegde video van Matriarch niet af, dan zit je wat mij betreft helemaal goed in de wereld van Jupiterian.

Score: 80/100

Label:

Transcending Obscurity, 2017

Tracklisting:

  1. Matriarch
  2. Unearthly Glow
  3. Forefathers
  4. Terraforming
  5. Us And Them
  6. Sol

Line-up:

  • V – Gitaar, Vocalen
  • A – Gitaar
  • R – Bas
  • G – Drums

Links: