Fluisteraars – Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking

Mocht het u wellicht ontgaan zijn: de blackmetalscene in Nederland en België is levendiger dan ooit. Daarbij worden de woorden veelal ook nog eens in de eigen moerstaal in de microfoon gespuwd. De kwaliteit doet hierbij in veel gevallen niets onder ten opzichte van de traditionele hoofdleveranciers van het zwarte kwaliteitsmetaal. Zo brachten bands als Ossaert, Alkerdeel en Asgrauw in de recente geschiedenis al enkele topplaten in het genre uit. Ook Fluisteraars mag tot de buitencategorie gerekend worden. Ruim een jaar na het bejubelde album Bloem vinden we nu alweer een nieuwe langspeler met de diepzinnige naam Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking.

Ook het thema van dit nieuwe album is diepzinnig. Dit staat namelijk in het teken van de verheffing van de menselijke geest. Dat vraagt om een andere aanpak. Een meer experimentele kijk op het maken van muziek. Ieder nummer is in exact één dag opgenomen, waarbij voor ieder instrument slechts één opname werd gebruikt. Geen zogeheten ‘overdubs’ waarbij verschillende lagen aan opnames over elkaar worden gelegd. Geen moderne productie. Wel heel veel atmosfeer, iets dat we wel gewend zijn van dit Gelderse duo. Hierdoor vallen de grenzen weg, die voorganger Bloem nog wisten in te kaderen. De rechtdoorzee aanpak op dat album is dan ook verdwenen en er is meer ruimte om de muziek zijn eigen weg te laten vinden. Met momenten heb je zelfs het idee dat er bij toeval een opname is gemaakt in de repetitieruimte van de band en dat bedoel ik op een goede manier.

Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking bevat drie nieuwe nummers die samen op een ruime 35 minuten afklokken. We hebben dus een verzameling aan lange nummers te pakken, wat een terugkeer betekent naar het oude(re) werk, dat gekenmerkt werd door lange uitgesponnen gitaarmelodieën. En dat pakt heerlijk uit. Het is niet voor niets atmosferische black dat hier aan de man wordt gebracht. De razende stukken worden op die manier afgewisseld door heerlijk dromerige passages met licht groezelige gitaren vol melancholie. De productie is bewust rommelig en geeft het geheel een jaren ’90 gevoel, dat erg passend is binnen het concept van dit album.

De muziek zelf is ook passend bij de boodschap die Fluisteraars op de toehoorder wil overbrengen. De repetitieve gitaarlijnen trekken je langzaam maar zeker de muziek in en nestelen zich op die manier in je brein. Daarbij vinden we op alle drie de nummers een experimentele sectie terug, waardoor we ons af en toe ineens in een arthouse film lijken te bevinden. Of zijn we toch weer terug in de repetitieruimte? Dit geeft het album een speels gevoel met een bijna kunstzinnige kwaliteit. Daarbij benadert het twintig minuten durende Verscheuring in de Schemering de perfectie. De repetitieve gitaarlijn die ergens voor de helft van het nummer wordt ingezet had tot het einde der tijden kunnen doorgaan. Je ziet jezelf al staan in een kleine, donkere concertzaal met net iets teveel gebruik van de rookmachine. Donker, onheilspellend, genietend. Het is dat de vocalen in de tweede helft van Het Overvleugelen der Meute me niet helemaal kunnen bekoren, anders was het cijfer voor dit album nog wat hoger uitgevallen.

Fluisteraars behoort nu al een aantal jaar tot de top van Nederlandse black metal en staat ook internationaal zijn mannetje. Gegrepen Door de Geest der Zielsontluiking levert hier andermaal het bewijs voor.

Score:

86/100

Label:

Eisenwald Records, 2021

Tracklisting:

  1. Het Overvleugelen der Meute
  2. Brand Woedt in Mijn Graf
  3. Verscheuring in de Schemering

Line-up:

  • B. Mollema – Zang
  • M. Koops – Alle instrumenten

Links: