Alkerdeel – Slonk

Na ietwat vertraging, maar we weten allemaal waardoor dat komt, verscheen vorige week de nieuwe plaat van het Oost-Vlaamse gezelschap van Alkerdeel. De vierde langspeler van de heren krijgt de naam Slonk mee en in het gesprek dat ik had met de zanger doet hij ook uit de doeken vanwaar dat gegeven komt. In elk geval past het in het straatje van wat we gewend zijn: een titel die donker klinkt en refereert aan het Oost-Vlaamse dialect. Muzikaal is Slonk nog steeds erg herkenbaar Alkerdeel, maar het Oost-Vlaamse slijk dat deze gasten presenteren, herbergt toch wat andere trekjes dit keer.

De vier tracks op deze plaat verwijzen naar de vier natuurelementen: vuur, aarde, water en lucht. Ook in die volgorde gepresenteerd volgens het Gentse dialect. Vier vat al meteen erg apart aan met een atmosferische intro die zelfs wat Pink Floyd-iaans klinkt. Compleet anders dan wat de heren ons voor de rest brengen en ook gebracht door de band Stadt, maar toch klinkt de overgang niet geforceerd. Vier doet zijn naam alle eer aan, maar duikt toch ook de atmosferische diepgang in met repetitieve golven en zelfs logge Darkthrone-partijen vanuit de beginjaren. Een herkenbare smurrie, maar met duistere dromerigheid gebracht, zeker naar het einde van de track toe. Eirde start met loggere, repetitive doomblack die meteen een weg baant in je brein, maar het is vooral Zop dat zo smerig rolt dat het je als luisteraar meteen bij zal blijven. Terecht dat de heren gekozen hebben om deze track meteen vrij te geven. Minder atmosferisch, maar mogelijk wel de track waar het meeste tempovariatie in aangebracht is. Trok is tot slot wat melodischer, met een Finse tint en op die manier een heerlijk melancholische afsluiter.

Het moet je ding wat zijn uiteraard, maar ik vind dit potje rauwkost van het platteland heerlijk om te verteren. Alkerdeel toont anno 2021 aan dat het een band is die verderbouwt op de oldschoolgrootheden, maar ook eigen smoelwerk vertoont. Niet enkel op vlak van minutieus uitgewerkte teksten, ideeën en artwork, maar ook op instrumentaal vlak. Rauwe muziek om stil en onverbiddelijk in te verzinken, net als de modderige onderbodem van het Oost-Vlaamse platteland.

Score:

82/100

Label:

Babylon Doom Cult, 2021

Tracklisting:

  1. Vier
  2. Eirde
  3. Zop
  4. Trok

Line-up:

  • Nieke – Drums
  • Pui – Gitaar
  • Pede – Zang
  • QW – Bas

Links: