Ossaert – Pelgrimsoord

Nog geen anderhalf jaar na het verschijnen van Bedehuis verschijnt het tweede album van het Nederlandse Ossaert. Of het coronatijdperk daar iets mee te maken heeft kun je binnenkort op deze site lezen want een interview is in de maak. Feit is wel dat het enige bandlid P rap is met schrijven en opnemen van zijn muziek. W tekende naast sessie-drumwerk voor de mix en mastering. P is ook verantwoordelijk voor de teksten bij Ossaert en mijn god, wat heeft hij er (getuige het venijn dat er vanaf spat) de pee in.

Goed, aan de muziek en tekst van Ossaert is eigenlijk niets grappig. Inktzwarte black met flink wat post-blackmetalinvloeden, dat is waar het bij Ossaert om gaat. Het geheel wordt afgemaakt met krijsende vocalen die, met afkeer van alle esthetische schoonheid, over de muziek zijn gedrapeerd. Ook deze keer werkt de combinatie van hese screams en licht melodieuze cleane zang ijzersterk. Daaronder ligt weer een ritmesectie die er niet om liegt. Furieuze blasts en hypnotiserende basloopjes blazen het laatste beetje leven en licht de kamer uit.

Het begin van Pelgrimsoord bestaat uit een gedragen psalm (oude berijming, ongetwijfeld) en met van die hele noten die men op zondagochtend op de Biblebelt placht voort te brengen teneinde het tere zieltje te redden, wat een kansloze missie is omdat vierhonderd jaar inteelt niet is uit te poetsen. Deze psalm wordt in stijl weggevaagd door de eerste ijskoude riff. Het zal er een in een reeks van vele zijn.

In vier lange, epische nummers etaleert Ossaert wederom tot de top van de Nederlandse black te horen. Absolute aanrader is het afsluitende De Dag en de Verschijning, waarin alle ingrediënten die Ossaert zo goed maken samenkomen: heerlijke riffs, vuig en onderhuids basgitaarwerk, uitgesponnen/repetitieve riffs en uitmuntend vocaal werk. Dit is een album waarvoor je vroeger naar de platenzaak fietste op de dag dat het uitkwam. Ik zeg: banden oppompen en maak die fietstocht!

Score:

95/100

Label:

Argento Records, 2021

Tracklisting:

  1. De Geest en de Vervoering
  2. De Val en de Beroering
  3. De Nacht en de Verdwijning
  4. De Dag en de Verschijning

Line-up:

  • P – Zang, gitaar, basgitaar
  • W – Drums

Links: