Finsterforst – Jenseits

De Duitsers van Finsterforst noemen hun muziek al een hele tijd Black Forest Metal en dit vermoedelijk omdat de heren uit de brede regio van het Zwarte Woud afkomstig zijn. Deze heren zijn natuurlijk geen groentjes meer als je kijkt naar wat ze al uitgebracht hebben. In mijn collectie steken twee platen van deze heren. De in eigen beheer uitgebrachte debuutplaat Wiege der Finsternis (2006) en Weltenkraft (2007). Deze laatste kwam nog uit via het intussen ter zielen gegane Japanse World Chaos Productions. In de tijd dat tapetraden en CD’tjes ruilen nog als een aparte hobby werd bestempeld, kreeg ik deze twee schijven van mijn Japanse vrienden toegestuurd, vervolgens verloor ik deze Duitsers uit het oog. Tot nu.

Jenseits is een EP (?) geworden bestaande uit bijna veertig minuten muziek en het dient als één geheel beluisterd te worden ondanks het feit dat er toch vier hoofdstukken worden aangegeven. De EP zou gedeeltelijk via crowdfunding gefinancieerd zijn, als ik het zo eventjes allemaal kan lezen in de informatiefiche die het label AOP Records heeft meegestuurd. Van World Chaos Productions over de jaren heen overstappen naar een grote vis als AOP Records, toch knap!

Een indrukwekkende cleane zangpartij opent het eerste hoofdstuk, Kapittel I: Freiheit. Vervolgens valt de eer toe aan het krachtig geproduceerde instrumentarium met een arsenaal aan dreigende en knotterende riffs. Er zit wel een eigenaardige galm verstopt ergens in de drum, ik vermoed in de snaredrum die even voor wat irritatie zorgt. Maar wanneer vervolgens die koorpartijen weer terugkomen, ben je toch wel gesetteld in je huisje in het ondoordringbare gedeelte van het Zwarte Woud. Reeds eerder bracht een andere band Black Forest Metal, met name Imperium Dekadenz. De stijl van deze heren is toch verschillend met de gasten in Finsterforst. Deze laatste geven er een meer folky, paganeske kleuring aan.

Op knotterige wijze rollen we het tweede hoofdstuk, Kapittel II, Dualität, binnen. Ook hier weer die erg verhalende partijen die door de indrukwekkende productie uit de Iguana Studios niks aan kracht moeten inboeten. De ietwat spookachtige uitloper van dit nummer vloeit mooi over in Kapittel III, Reflectionen en het gebruikte instrumentarium doet me wat wegmijmeren naar reflecties die ontstaan in het kabbelende ijskoude water dat tussen de torenhoge bomen zijn weg zoekt. De akoestische gitaar die samen met een akoestische basgitaar het pad plaveit voor declarerende vocalen maken toch wel indruk. In dit nummer is het inderdaad het uitgelezen moment om wat gasten erbij te halen en deze wat authentiekere instrumenten te laten gebruiken.

Kapittel IV, Katharsis sluit deze indrukwekkende plaat af. Erg zuiverend en louterend in dit hoofdstuk zijn de post-black aanvoelende gitaarpartijen. Vervolgens wordt alles aan gort gerold door een stevig pakket aan koorzang en denderende dubbele basthema’s.

Je kan zeuren en zagen maar een EP zou ik deze Jenseits niet noemen. Vier hoofdstukken verpakken één boodschap: dit Jenseits is gewoon een erg volwassen klinkende, puike folky, paganeske blackmetalplaat geworden en laat de heren van Finsterforst dit maar gewoon Black Forest Metal noemen, dat mag ook.

Label:

AOP Records, 2023

Tracklisting:

  1. Kapittel I: Freiheit
  2. Kapittel II: Dualität
  3. Kapittel III: Reflexionen
  4. Kapittel IV: Katharsis

Line-up:

  • Olli Berlin – Zang
  • Simon Schillinger – Gitaar, synth, zang
  • David Schuldis – Gitaar, zang
  • Tobias Weinreich – Bas, zang
  • Cornelius Heck – Drum, zang
  • Sebastian Scherrer  – Keyboard, zang

Links: