Doom Sessions Vol. 666 – Dead Witches & Witchthroat Serpent

Oplettende knapen en knapinnen zullen nu vast bij zichzelf denken: wéér eentje? Op die vraag kunnen wij vandaag bevestigend antwoorden. Want na deel een, deel twee, deel drie, deel vier (helaas zonder begeleidend schrijven van ons) en deel vijf, slaat Heavy Psych Sounds Records 661 delen over, om zo bij Doom Sessions Vol. 666 te belanden. Het nummer van het beest. En als er íemand veel van het beest houdt, dan is het wel een heks. Vandaar een editie die volledig in heksenthema staat. Op de afspeellijst staan niemand minder dan de Britten van Dead Witches en de Fransen van Witchthroat Serpent.

Het eerste bloedoffer van deze plaat wordt verzorgd door Dead Witches. In tegenstelling tot de eerder verschenen korte “radio edit”, duurt Die maar liefst veertien minuten. Als we eens roeren in de muzikale heksenketel, dan horen we een dodelijke toverdrank van logge riffs en rauwe zang. Het schuurt een beetje tegen de sludge aan, zonder te verzanden in de smerige zompigheid die je van dat genre zou verwachten. Het klinkt ietwat als het oude werk van Electric Wizard. Dit is geen grote verassing als we bedenken dat de oprichter van Dead Witches (Mark Greening) tevens een van de oprichters van Electric Wizard is. Het nummer bouwt langzaam op naar een tergende horrorachtige climax. Je ziet de bosheksen al naakt om een kampvuur dansen, nadat zij een zwarte geit op de kont hebben gekust. Na zo’n tien minuten lijkt het nummer ten einde te zijn. Maar dan gaan de heren en dame nog vier minuten door met iets wat klinkt als een geheel ander nummer met dezelfde riff. Hoewel ze dit laatste stuk achterwege hadden mogen laten is Die, wat overigens staat voor ‘Dragged Into Emptiness’, een prima albumopener. En we zijn pas halverwege.

Het toverstokje wordt overgenomen door Witchthroat Serpent. Die band brengt een tweetal nummers ten gehore. De eerste daarvan is The Fall of Whitewood. Als de riffs een vervoersmiddel zouden mogen kiezen, dan zou dat zeker een bezemsteel zijn. Iedere akkoordaanslag gonst lekker door en de gitaarklank op het einde van het nummer deed me een beetje denken aan Acid Witch, maar misschien komt dat doordat ik te veel in het heksenthema blijf hangen.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat voor nare nummernamen bands kunnen bedenken. Cyanide Laced-Flavor is hier een goede toevoeging op. Helaas begint het nummer met een ongelofelijk irritante feedbackloop die maar liefst een minuut aanhoudt. En zelfs daarna blijft het snerpende, monotone geluid doorresoneren. Dit maakt de luisterervaring er niet prettiger op. Als na zo’n twee minuten vol vervelende oorpijnen het echte nummer begint, komen de heren gelukkig nog wel op dreef. Invloeden van Electric Wizard zijn ook hier goed te horen: zang met lange uithalen, tamelijk laag afgestemde gitaren en een drum die wat zacht op de mix staat. Het enige wat nog ontbreekt, is een akelig geluidsfragment. Dit vinden wij in de vorm van een excerpt van de laatste speech van sekteleider Jim Jones, voordat hij samen met zo’n negenhonderd volgelingen massamoord/massazelfmoord pleegde door een drank met cyanide te drinken. Mocht een van u een morbide interesse hebben voor dit soort zaken, dan vindt u hier de volledige doodsspeech. Nadat iedereen is gestorven, klinkt de onheilspellende kerkmuziek door. Dit geluid horen we ook op het einde van Cyanide Laced-Flavor. Hoewel mij dit wat koude rillingen bezorgde, is het een passend slot voor het nummer. De ethische vraagstukken over in hoeverre het oké is om dit soort gruweldaden middels een nummer een soort cultstatus te geven en het hiermee deels te verheerlijken, laten we nu even voor wat ze zijn.

Heavy Psych Sounds Records brengt ons met Volume 666 in mijn optiek de beste editie tot nu toe. Als ik kijk naar de regelmaat waarop ze deze reeks blijven uitbrengen, dan kan je er vergif op innemen dat we binnenkort deel zeven óf deel zeshonderdzevenenzestig kunnen verwachten. Ik kijk er nu al naar uit.

Label:

Heavy Psych Sounds Records, 2021

Tracklisting:

 1. Die (Dead Witches)
 2. The Fall of Whitewood (Witchthroat Serpent)
 3. Cyanide Laced-Flavor (Witchthroat Serpent)

Line-up:

Dead Witches

 • Spring Thompson – Vocalen
 • Rab Mcilrath – Gitaar
 • Sam Cutbush – Bas
 • Mark Greening – Drums

Witchthroat Serpent

 • Frederik – Vocalen, gitaar
 • Djé – Gitaar
 • Ügo – Bas
 • Niko – Drums

Links: