Conan & Deadsmoke – Doom Sessions Vol. 1

Hey, wat leven in de brouwerij! Het label Heavy Psych Sounds is begonnen met een nieuwe reeks platen. Met een naam als Doom Sessions laat het overigens weinig aan de verbeelding over: je weet meteen wat je in je oren krijgt gegoten. Het is de bedoeling dat er op iedere plaat van deze reeks een tweetal bands te horen is. In deze eerste editie zijn Conan en Deadsmoke aan de beurt. Een recente recensie van een volwaardig Conan-album vind je hier. Voor Deadsmoke klik je hier. Ik heb al eerder mijn bedenkingen uitgesproken over splits. Ik ben er namelijk altijd bang voor dat bands hun beste werk bewaren voor hun albums en dat de afgelebberde kippenbotjes overblijven voor splits. Gelukkig zat er in dit geval nog wat vlees op het botje.

Het Britse Conan is inmiddels een gevestigde naam in de doomwereld. Niet vreemd want vooralsnog heeft de band alleen maar retestrakke albums afgeleverd. Op dit album brengt men slechts één nummer ten gehore. In het barbarenkoninkrijk van de trage doomdudes betekent dit natuurlijk helemaal niks. Qua lengte is één doomnummer tenslotte vergelijkbaar met een volledig grindcorealbum. De track draagt de titel Beheaded en is precies wat je zou verwachten. Zeventien minuten vol laag afgestemde gitaren die logge, trage riffs produceren. De drums klinken als de dreunende voetstappen van een mastodont. Op de achtergrond schreeuwt zanger Jon Davis de longen uit zijn lijf. Het klinkt allemaal prima, maar bijzonder is het niet.

Deadsmoke brengt twee nummers ten gehore: Dethroned Concrete en Dead Minds Army. Het eerste nummer begint met een gemodificeerde gitaarsound die doet denken aan Ufomammut. De stroperige akkoorden druipen uit de speakers. Zodra de zanger zijn bek open trekt wordt deze psychedelische sound overgoten met een soort rauwe noise. Even vraag je je af of deze overgieting niet doorslaat in verdrinking. Halverwege de track wordt er (gelukkig) weer een gitaarmelodie in de mix gegooid. De combinatie van de afstemming van de gitaren en de manier waarop de track is gemixt geeft de track een ongelofelijk rauwe sound. De alarmachtige synthesizer geluiden doen hier nog een schepje bovenop. Na de redelijk gepolijste Conan track kostte het me even om aan deze klankcategorie te wennen. Maar op zichzelf is het een zeer gaaf nummer.

Albumafsluiter Dead Minds Army klinkt als een stomp in het gezicht. Concessieloos, agressief, schurend en lomp. Een track voor smeltende gezichten en brandende veestapels. Wat gaaf! Het enige jammere is dat het nummer eindigt in een fade-out (en daarna weer een fade-in?), iets waar ik persoonlijk een bloedhekel aan heb. Maar dat mag de pret niet drukken.

Heavy Psych Sounds brengt hier een zeer toffe eerste editie van Doom Sessions. Dat smaakt naar meer! Ook geef ik extra punten voor het gave 8-bit artwork.

Label:

Heavy Psych Sounds, 2020

Tracklisting:

  1. Beheaded
  2. Dethroned Concrete
  3. Dead Minds Army

Line-up:

Conan

  • Jon Davis – Vocalen, gitaar
  • Chris Fielding – Basgitaar
  • Johnny King – Drums

Deadsmoke

  • Claudio Rocchetti – Vocalen, synthesizers, herrie
  • Matteo – Gitaar
  • Gianmaria – Basgitaar
  • Maurice – Drums

Links: