Doom Sessions II – 1782 & Acid Mammoth

Zet een aal op mijn kop en noem me Oempa Loempa. Het eerste deel van Heavy Psych Sounds’ Doom Sessions is pas net uit of deel twee valt alweer op de mat. Goede stonerdoom is bij mij altijd welkom en ik was dan ook blij verrast dat dit keer 1782 en Acid Mammoth hun zware kunsten tentoon mogen spreiden.

De eerste drie nummers van deze muzikale traktatie komen van het Italiaanse 1782. Een band vernoemd naar het jaar waarin er in dat land voor het laatst een vrouw is geëxecuteerd wegens hekserij. Op 18 juni van dat jaar werd Anna Göldi onthoofd wegens een vermeend pact met de duivel. Een verbond dat zij tijdens een martelsessie zou hebben bekend. Volgens de aanklacht zou Göldi ook naalden in het brood van een meisje hebben verwerkt. Als we deze narigheid gebruiken om een vergezocht bruggetje naar de muziek te bouwen, dan zouden we kunnen zeggen dat we na het beluisteren van de eerste drie tracks eindigen met een maag die is doorboord met lome riffs, occulte referenties en logge gitaarsolo’s. Als dit de gifnaalden zijn die mijn dood betekenen, dan ga ik met een lach de kist in of de brandstapel op. De sound is erg vergelijkbaar met die van Electric Wizard in de tijd van Black Masses en Witchcult Today: prettige stonerdoom met een flinke scheut horror-kitsch en satanic panic. Het overduidelijk Italiaanse accent van zanger Marco Nieddu geeft een extra twist aan de dikke, smerige sound die deze heren produceren. Ik ben om.
Het tweede deel van de plaat ligt in handen van het Griekse Acid Mammoth. Een band die dit jaar ook al een full length heeft uitgebracht. Productieve jongens dus. De logge lompigheid van 1782 wordt verruild voor een wat melodieuzere stonerdoom-variant. De mix is wat minder rauw en de zang is een stuk zuiverder. Het zal geen verassing zijn dat ook hier occulte thema’s en de waardering voor geestverruimde zaken de boventoon voeren.  Het ding met stonerdoom is, dat je de na een paar zinnen al genoeg hebt gezegd over de loggerigheid, grooverigheid en rifferigheid van de tracks. Op een gegeven moment houden de woorden op en moet je een blik met geforceerde metaforen open trekken zoals die van de kudde stampende olifanten (of in dit geval mammoeten) en de rammende oermens. Met veel woorden kan je zo toch duidelijk maken dat de gepresenteerde nummers, hoewel ze niet uitblinken in hun originaliteit, toch zeer goed te pruimen zijn.

Heavy Psych Sounds levert hier een zeer noemenswaardige tweede editie van Doom Sessions die zijn voorganger met enkele passen overtreft. Het is zeker een luisterbeurt waard. Het enige jammer is de ongelofelijk lelijke albumhoes. En het verschrikkelijke opschrift maakt het niet veel beter:

‘This recording will make you feel sensations that you have never experienced. We advise you to listen to it at high volume, in the dark and possibly with lit candles. Don’t be afraid if you see strange things, it’s part of the game.’

Gadverdamme. Laat dat soort onzin alstublieft achterwege en laat de muziek voor zichzelf spreken. Daarbij maak ik zelf wel uit waar en hoe ik naar muziek luister. Maar goed, de muziek is gewoon prima, dus eigenlijk mag ik niet klagen.

Label:

Heavy Psych Sounds, 2020

Tracklisting:

1. Bloody ritual (1782)
2. Hey Satan (1782)
3. Witch Death Cult (1782)
4. Black Wedding (Acid Mammoth)
5. Sleepless Malice (Acid Mammoth)
6. Cosmic Pyres (Acid Mammoth)

Line-up:

1782

  • Marco Nieddu – Vocalen, Gitaar
  • Gabriele Fancellu – Vocalen (achtergrond), Drum
  • Francesco Pintore – Bass

Acid Mammoth

  • Chris Babalis Jr. – Vocalen, Gitaar
  • Chris Babalis Sr. – Gitaar
  • Dimosthenis Varikos – Bass
  • Marios Louvaris – Drum

Links: