Doom Sessions Vol. III – -(16)- & Grime

Er zijn alweer een aantal maanden verstreken sinds het verschijnen van deel een en deel twee van The Doom Sessions. Hoog tijd voor wat nieuwe oorsmeer verwijderende herrie dus! In dit derde deel vullen de Amerikanen van –(16)- en de Italianen van Grime de muzikale gifbeker.

De eerste drie nummers van deze split zijn geproduceerd door –(16)-, een band die in 2020 nog het album Dream Squasher uitbracht. Al vanaf albumopener Tear it Down horen we lekker logge sludgeriffs die worden ondersteund door cleane zang die wordt afgewisseld met een flinke dosis gortig gebrul. De subtiele synthesizer geeft het nummer een horror-achtige ondertoon, zonder dat de onderliggende agressie hoeft in te boeten. In het daaropvolgende Death On Repeat ligt de nadruk op de galopperende drum en het strakke basswerk. Het is een kwalitatief prima track die op een split als deze zeker tot zijn recht komt.

 De laatste twee nummers zijn uit een heel ander hout gesneden. Vanaf het moment dat Grime’s Piece of Flesh begint, word je overdonderd door de rauwe sound van het krijsen van zanger Marco. Ook zijn zowel de gitaren als de drum lekker snerpend afgemixt waardoor het nummer klinkt als de soundtrack van de kelder van Ed Gein. De sounds is smerig en stroperig. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar mij kan het wel bekoren. Deze rauwe klank wordt in Sick of Life voortgezet. De riffs klinken hoekig en de distortionpedaal staat op standje 11. Niets meer aan doen, zou ik zeggen.

Heavy Psych Sounds presenteert hier wederom een zeer geslaagde editie van The Doom Sessions. Het label is er opnieuw in geslaagd om twee totaal verschillende aspecten van het doom/sludge-genre te belichten. Ik kijk met smacht uit naar de toekomstige edities! Ook mag gezegd worden dat de ongelofelijk lelijke hoes van Vol. II wordt gecompenseerd door de gave bewerking van het schilderij ‘De Executie van Álvaro de Luna’. Helaas komt de thematiek van het schilderij (of de bewerking daarvan) niet terug in de nummers, maar dat mag de pret niet drukken.

Label:

Heavy Psych Sounds, 2021

Tracklisting:

 1. Tear It Down ( -(16)- )
 2. Death On Repeat ( -(16)- )
 3. Nachzehrer ( -(16)- )
 4. Piece Of Flesh (Grime)
 5. Sick Of Life (Grime)

Line-up:

-(16)-

 • Bobby Ferry – Vocalen, Gitaar
 • Alex Shuster – Vocalen
 • Barney Firks Bass
 • Dion Thurman – Drums

Grime

 • Marco- Vocalen, Gitaar
 • Paolo – Vocalen, Bass
 • Chris – Drums

Links: