Deadthrone – Premonitions

To Hell And Back was een EP die enkele jaren geleden een diepe indruk op me naliet. Op dit kortspelertje bleken vooral Our Legacy en het titelnummer To Hell And Back instant binnenkomers te zijn! Jammergenoeg kon ik omwille van verplichtingen hun optreden in home-town Genk op het Pain Remain Fest in 2018 niet bijwonen. K.. met de grote K was dat, maar kom, er zijn ergere dingen natuurlijk. Arising Empire, een label met een neus voor kwalitatieve metalcorebands (Imminence, Heart Of A Coward, Landmvrks), heeft gelukkig ingezien dat deze band uit Manchester het tekenen waard is en klaar is voor het nog grotere werk.

Het album start met het sterke Feel, een nummer waarbij de cleane zanglijnen van gitarist James Bolton op een typische manier verweven worden met de screamvocalen van Chris Bissette. Deze combinatie herken je uit duizenden. Vanaf het begin krijg je wel het gevoel dat je zo nu en dan naar The Amity Affliction aan het luisteren bent. Deadthrone is geen band die je wegknuppelt of wegraast, maar die je bij je kraag vat en je wakker schudt alsof je vader je een stevige doch wijze les wil leren.

Revival is een nummer dat agressiever doch eerder groovend van start gaat en de typische breakdowns kent alvorens het meezingbare refrein de bovenhand neemt. Het daaropvolgende Time Won’t Wait start eveneens wat pittiger en kent een gitaarthema dat doorheen je hoofd blijft fietsen. Het erg overtuigende Wide Awake, met een opzwepend thrashy drumritme, doet me in vorm en uitvoering terugdenken aan de EP die ik al eerder noemde, dit maakt het nummer tot één van mijn favorieten op deze plaat. Ook Stand Your Ground kan je onder deze favorieten plaatsen, in dit nummer valt vooral de krachtige interactie op tussen de drums en de screams.

Productiegewijs zit alles wel snor en baard moet ik zeggen, doch het ontbreekt zo nu en dan aan punch – of beter gezegd de educatieve tik van je vader – tegen je bol. Na het laatste nummer op deze Premonitions wordt mijn initiële gevoel bevestigd, met name dat deze Mancunians net iets te veel naar hun Australische vrienden van The Amity Affliction geluisterd hebben. Zeker het timbre van de cleane vocalen en het binnenbrengen van, weliswaar sporadisch, koorachtige partijen zijn daar de spreekwoordelijke boosdoener. Of dat jammer is, moet je zelf maar uitmaken. Versta me niet verkeerd, dit is een vet goede plaat maar met misschien nét iets te weinig eigen mening of kleur.

Score:

80/100

Label:

Arising Empire, 2019

Tracklisting:

 1. Feel
 2. Runaway
 3. Revival
 4. Time Won’t Wait
 5. Wide Awake
 6. Believe
 7. Hearts In Our Hands
 8. Stand Your Ground
 9. Respite
 10. Soothsayer
 11. Beacons
 12. Seven Years

Line-up:

 • Chris Bissette – Zang
 • James Bolton – Gitaar, zang
 • Sam Clough – Gitaar
 • Benj Speight – Drum

Links: