Imminence – Turn the Light On

Alweer een geweldige metalcoreplaat vanwege Arising Empire! Ik hoor je denken alweer? Volmondig – ja! Grijp even terug naar een eerdere review, die van de Fransen van Landmvrks, vet! Imminence komt uit Zweden, de regio Trelleborg – Malmö. Het zijn labelgenoten van Landmvrks en spelen een vorm van metalcore vertrekkend vanuit eenzelfde basis, doch brengen er onder een andere vorm van variatie in, knap!

Dit viertal levert al platen af sinds 2009. Hun laatste album dateert van 2017, This Is Goodbye. Ik ken de band van het nummer The Sickness uitgebracht als single in 2015. Stevige metalcore met, en dat is verrassend en dat is die variatie, nu en dan een klassieke saus, middels gebruik van strijkers. Niet vreemd als je weet dat zanger Eddie Berg meer dan uitstekend, de viool kan hanteren. Een glasheldere productie heb je dan nodig en die is er. De vettigheid, gortigheid maar ook de kracht en diepte gaan daardoor echter niet verloren.

De plaat knalt op gang met het nummer Erase, een nummer dat direct laat horen wat deze band in zijn mars heeft. Kracht en bruutheid doch ook emotionaliteit en melodie. Luister ook eens naar de afwisseling die de band biedt op het geweldige Room To Breathe. Naar het einde van het nummer krijg je de wisselwerking tussen de brute vocalen en breekbare vioolpartij, vies goed zouden mijn kinderen zeggen. En wil je die wisselwerking nog verder exploreren stel ik voor dat je onmiddellijk daarna het nummer Infectious opzet, of naar de videoclip kijkt, waar opnieuw een breekbare vioolpartij het nummer opent en Berg vervolgens de band meesleept van gevoeligheid naar bruutheid en terug. Een ander favorietje op deze plaat is het nummer Scars. De sterke zanglijnen zijn hier de oorwormen. Naar het einde toe lijkt de plaat wat te verslappen, maar met Lighthouse is er een duidelijke baken voor al wie verloren dreigt te varen.

Ongelofelijk sterk album van deze Zweden! Wat wel is, is dat de band de plaat ook wat korter hadden mogen maken door er een nummer of twee uit te halen. Dan was alles wat meer gecompromitteerd en was de boodschap directer en duidelijker overgekomen. Zo hadden ze beter Death of You en het nummer Disconnected in de Baltische zee gedropt. Nu, verder geen kwaad woord over deze release, verplichte aanschaf voor fans van het genre!

Score:

85/100

Label:

Arising Empire, 2019.

Tracklisting:

 1. Erase
 2. Paralyzed
 3. Room To Breathe
 4. Saturated Soul
 5. Infectious
 6. The Sickness
 7. Death Of You
 8. Scars
 9. Disconnected
 10. Wake Me Up
 11. Don’t Tell A Soul
 12. Lighthouse
 13. Love And Grace

Line-up:

 • Eddie Berg – zang, viool
 • Harald Barrett – gitaar
 • Peter Hanström – drum
 • Christian Höijer – bas

Links: