Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign

Dark Funeral – Where Shadows Forever Reign
Century Media, 2016

Zever jaar maar liefst. Zolang moesten we wachten op een nieuwe Dark Funeral cd. Diverse bezettingswisselingen lijken daar een belangrijk debet aan. De band zit momenteel zonder vaste bassist en zanger Caligula verliet de band en werd, na een lange zoektocht, vervangen door Heljarmadr. Het gevaar zit er altijd in dat een band haar fanschare kwijtraakt of teveel wegraakt van haar geluid.

Om maar met de deur in huis te vallen: dat is bij Dark Funeral niet gebeurd. Op Where Shadows Forever Reign staan een negental nummers die naadloos aansluiten op het eerdere werk. Krachtig en haast episch raast de band op onvermoeibare snelheid voort. Neem alleen al het einde van Beast Above Man dat gevolgd wordt door As I Ascend en het wordt direct duidelijk: Dark Funeral lijkt voor zichzelf te hebben willen bewijzen dat ze nog bestaansrecht heeft en dat is meer dan gelukt.

Het rasperige geluid van de nieuwe vocalist klinkt toch alleszins verstaanbaar en wordt geholpen door een goede productie. Alles staat in balans, is goed hoorbaar en klinkt krachtig. En ook de gitaristen leven zich uit. De riffs in Temple Of Ahriman vallen in de categorie legendarisch. Zo horen we onze black metal het liefst. Het al genoemd As I Ascend is een voor Dark Funeral traag en slepend nummer maar klinkt toch herkenbaar. Als dit een nieuwe richting is die Dark Funeral wenst op te gaan dan kan ze nog jaren vooruit.

Aan de ene kant sluit Where Shadows Forever Reign dus naadloos aan bij de catalogus van Dark Funeral terwijl ze ook een andere kant laat zien. Conclusie is dan ook dat Dark Funeral zichzelf in een klap terug op de kaart zet, de fans die het heeft zal behouden en er ook nieuwe bij zal krijgen.

Tracklisting:

Dark Funeral - Where Shadows Forever Reign

 1. Unchain My Soul
 2. As One We Shall Conquer
 3. Beast Above Man
 4. As I Ascend
 5. Temple Of Ahriman
 6. The Eternal Eclipse
 7. To Carve Another Wound
 8. Naill Them To The Cross
 9. Where Shadows Forever Reign

Line-up:

 • Heljarmadr – Vocalen
 • Lord Ahriman – Gitaar , basgitaar
 • Chaq Mol – Gitaar
 • Dominator – Drums

Links: