Brón – Pred Dverima Noci

Kijk, Krigeist heeft weer tijd gevonden om nog eens iets uit te brengen onder de naam Brón. Krigeist kennen we voor zijn werk in bands als Nadsvest, Dunkelheit maar ook voor zijn aandeel in Barshashket en Belliciste. De heer Krigeist vindt inspiratie voor al deze bands en projecten rond om hem. Hij is van origine een Nieuw-Zeelander, besluit vervolgens te verhuizen naar Schotland (waar ook de bandnaam  – Brón – of leed, ontstaat) om zich dan te gaan vestigen in Belgrado en dan woon je inderdaad in Servië).

Deze vijfde langspeler telt maar drie nummers met elk een speelduur van over het kwartier. Dit doet vermoeden dat Brón vooral de tijd neemt om zijn muzikaal idee ten tonele te brengen. Het is black metal in de basis doch met een stevige atmosferische omarming.

En die omarming is meteen merkbaar, een keyboardtapijt doet je weemoedig wegdenken naar verlaten heuvels en diepe, droevige dalen. Dit alles omgord door de ochtendmist en de kouwelijke dauw die je lippen frisjes doet aanvoelen als je besluit in deze omgeving je ochtendwandeling te gaan maken. Deze ochtendwandeling ga je wel niet snel vergeten want nog voor je goed en wel vertrokken bent, begint het stevig te regenen, te waaien en te donderen. De twee heren die je de route van de wandeling hebben meegegeven hebben je immers niet direct verteld dat al de natuurelementen je zullen bespelen gedurende meer dan 45 minuten. De intensiteit waarmee is echter wel wisselend.

Het tweede stuk van de wandeling belooft stukken intenser te worden. Natte takken kletsen onmiddellijk in je gezicht en alzo zie je geen hand voor ogen, daar het intussen ook behoorlijk is gaan stormen. Maar goed dat je voorzien bent van een stevig regenpak. De stem van de heer Krigeist klinkt in je oren als een boosaardige GPS-stem, je moet toch ergens een houvast hebben, anders loop je immers volledig verloren in de Servische natuur.

Het is eveneens Krigeist die je voor het laatste stuk van de wandeling erg boosaardig de juiste richting uitschreeuwt. Dit stuk is wel moeilijker begaanbaar, je geraakt maar traag opgang. Het lijkt wel alsof je een steile berg op moet klauteren. Doch nog voor je het weet glij je naar beneden en krijg je een stevige stenenlawine te verwerken. Je begint te twijfelen of je ooit nog wel thuis zal geraken…

Het hele gebeuren doet me wat denken aan het werk van Abigail Williams, Wolves In the Throne Room en consoorten. In de mid-tempo stukken doet het eveneens wat mijmeren naar werk van Ruadh. Het is dus een behoorlijk aangename wandeling te noemen.

Ik stel voor dat we de oude wandelkaarten van de heer Krigeist er nog eens op naslaan, want meer als wandelen in de natuur zal er de komende maanden toch niet inzitten denk ik.

Score:

75/100

Label:

Nordvis, 2020

Tracklisting:

  1. Dverima Noći
  2. Usnulu Zlobu Razbudi
  3. Zastore Skrai

Line-up:

  • Krigeist – Zang, gitaar, bas, keyboards
  • GH – Drum

Links: