Nadsvest – Kolo ognja i železa

Onlangs reviewde ik het zeer degelijke Martwa Aura-album genaamd Morbus Animus. Dat album kon ik maar niet fysiek te pakken krijgen, omdat het label zo Pools is als de doorsnee poetsvrouw en bestellen een drama is via de site voor mensen als mezelf. Gelukkig springt New Era Productions te hulp om alles aan te leveren van Sign of Garazel Productions. Zo ook deze EP, van het Servische Nadsvest. De eerste EP van de band, bestaande uit frontman Atterigner (tevens frontman van Gorgoroth) en Krigeist (hoofdman bij Barshasketh). Kolo ognja i železa betekent zoveel als Cirkel van vuur en ijzer en telt vier nummers, goed voor een klein half uur pure black.

Voor de volledigheid: deze EP werd vorig jaar in eigen beheer uitgebracht, maar nu opnieuw, mede met de hulp van New Era Productions verdeeld in onze contreien. Daar mogen we best blij om zijn. Nadsvest brengt ons begin jaren ’90 black metal met een Noorse inslag, voorzien van enkele duidelijke Bathory-invloeden. Guur en agressief, met een epische toets hier en daar, met wat grootse koorzang die subtiel doorkomt vanuit de achtergrond en een heavy blackthrash-riff waar die thuishoort. Frontman Atterigner is actief bij Gorgoroth heden ten dage en dat valt wel degelijk te horen op dit Kolo ognja i železa, want dezelfde bezeten atmosfeer en melodische (bijna Maiden-achtige) riffs zijn ook aanwezig.

Persoonlijk hou ik het meest van de uptempo Noorse black stukken met pure Gorgoroth (en oude Satyricon in het bos en kasteel)-associaties. De andere invloeden definiëren Nadsvest echter, geven het een meer uitgesproken karakter, afwijkend van de massa. Waag een poging zou ik zo zeggen, de kans is groot dat het je ligt als voorgaande bands je aanspreken.

Label:

Under the Sign of Garazel Productions, 2020

Tracklisting:

1. Otvori dveri
2. Pesma prokletih
3. Kolo ognja i železa
4. Snovidjenje

Line-up:

  • Atterigner
  • Krigeist

Links: