Bloodbound – Tales From The North

De Zweeds folk-pagan-powermetalband Bloodbound is met Tales From The North aan het tiende album toe. Productief zijn ze dus wel want het debuut Nosferatu stamt uit 2005. Collega Cor Vos beschreef in zijn recensie van het vorige Bloodbound album dat hij het prima power metal vond maar dat er ook sprake was van een identiteitscrisis. Daarnaast waren er herkenbare stukken maar verder dan wat vergelijkingen met Sabaton kwam hij niet. Laat ik met terugwerkende kracht de vergelijking dan maar maken: Bloodbound klinkt heel erg als Helloween, Hammerfall en Dragonforce.

Volgens de band zelf staan er op Tales From The North meer snelle passages en grijpt de band daarmee terug naar de begindagen. Net doordat de muziek bij vlagen inderdaad uptempo is, komt de vergelijking met Dragonforce om de hoek. Dat wordt verder benadrukt door de vliegensvlugge soli en zelfs dubbele leads (het intro van Sail Among The Dead) die door de gitaristen geserveerd worden. De invloed van Helloween klinkt vooral door wanneer Patrik J. Selleby zijn scheur opentrekt, al zet hij ons in het titelnummer nog even op het verkeerde been door een goede imitatie van Bruce Dickinson neer te zetten. Beiden zijn overigens knap gedaan! Weinig te klagen dus.

Tales From The North is een conceptalbum over het Viking tijdperk en het is een prima powermetalalbum geworden. Met name doordat het tempo hier en daar wat wordt opgeschroefd. Het lijkt alsof Bloodbound zich in die passages het meest op zijn gemak voelt want nummers als Raven’s Cry, Between The Enemy Lines en Sword And Axe verlopen net wat soepeler dan de wat tragere. Op zich is het al knap dat een band die bijna twintig jaar meegaat, nog zo fel klinkt.

Tales From The North wordt geleverd met een live cd met daarop een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre van Bloodbound. Voor degenen die hun vakantiegeld nog niet hebben opgemaakt is er ook een uitgave op gekleurd vinyl beschikbaar alsook een box met allerlei leuke hebbedingetjes. Fans kunnen dit album blindelings aanschaffen.

Score:

76/100

Label:

AFM Records, 2023

Tracklisting:

Disc 1

 1. Tales From The North
 2. Drink With The Gods
 3. Odin’s Prayer
 4. The Raven’s Cry
 5. Mimir’s Crystal Eye
 6. Between The Enemy Lines
 7. Land Of Heroes
 8. Sail Among The Dead
 9. Stake My Claims
 10. Sword And Axe
 11. 1066

Disc 2 (Live From The Dark Realm)

 1. Bloodtale
 2. Creatures Of The Dark Realm
 3. Slayer Of Kings
 4. In The Name Of Metal
 5. Stand And Fight
 6. When Fate Is Calling
 7. Stormborn
 8. A New Era Begins
 9. Battle In The Sky
 10. Noghtmares From The Grave
 11. The Warlock’s Trail
 12. Moria
 13. Dragons Are Forever
 14. Rise Of The Dragon Empire
 15. Nosferatu

Line-up:

 • Patrik J. Selleby – Zang
 • Tomas Olsson – Gitaar
 • Henrik Olsson – Gitaar
 • Fredrik Bergh – Keyboards
 • Anders Bromann – Basgitaar
 • Daniel Sjögrun – Drums

Links: