Amon Amarth – Berserker

Met vurig verlangen hebben velen uitgekeken naar het nieuwe werk van de enige echte autoriteit op het front van melodische death metal. Op 3 mei brengt Amon Amarth dan zijn elfde studioalbum uit, met de passende titel Berserker. Berserkers waren sterke Noorse strijders die vellen droegen van de beer die ze met de hand gedood hadden (‘ber’ betekent beer en ‘serk’ betekent ‘huid’). Ongevoelig voor pijn stortten de Berserkers zich in naakt bovenlijf in de strijd, zoals afgebeeld op de albumhoes. Volgens de Noorse mythologie werden zij uitgekozen door Odin en Tyr als de dapperste strijders.

Vanzelfsprekend barst ook Berserker weer uit zijn voegen van alle melodieën. Het album vangt aan met een klassiek, akoestisch intro op Fafner’s Gold. Al vrij snel volgen de stevige riffs en woeste drums. Fafner’s Gold is volgens mij bijzonder geschikt om liveoptredens mee te starten, in plaats van met de vertrouwde klassieker The Pursuit of Vikings. De teksten in dit nummer zijn gebaseerd op de mythologie van Fafnir, een dwerg die in een draak veranderde. Dit verhaal was ook een inspiratiebron voor De Hobbit van Tolkien. Hebben we al zin in mede gekregen?

Met Crack the Sky krijgen wij een gegarandeerde meezinger. De track is minder agressief, maar bijzonder melodieus. Thors hamer schiet met bliksem een scheur in de lucht! Zijn hamer klinkt door in Mjölner, Hammer of Thor. Ook dit nummer is catchy en Johan Hegg gromt er flink op los. Shield Wall barst van de energie en heeft een interessante afwisseling in tempo. Halverwege het nummer komt een breakdown en vertelt Johan Hegg voor de verandering niet met een zingende, maar met een sprekende, loodzware stem dat een ketting nooit sterker is dan zijn zwakste schakel. Wat een heerlijke stem heeft hij toch!

Valkyria is het nummer waar gitarist Johan Söderberg het meest trots op is. Een concordantie van melodieën, maar blijft desondanks niet echt hangen. Niet zo goed als het daarop volgende Raven’s Flight in ieder geval. Dit is echt het nummer waar alle fans op hebben zitten wachten. Eindelijk een ware Amon Amarth-klassieker, waar we tijdens FortaRock gegarandeerd op los zullen gaan. Nu al zin in!

Ironside viel tijdens de eerste luisterbeurt gelijk op. Dit kan ik niet over alle nummers op Berserker zeggen. Wat dat betreft is dit album een ‘groeibriljant’ en moet je het dus echt meerdere keren beluisteren. Afijn, Ironside gaat over Järnsida, de legendarische koning van Zweden in de negende eeuw. Opvallend aan dit strijdersnummer is de zuivere, diepe zang van Johan Hegg tijdens de breakdown halverwege het nummer. Ik smelt. Ook dit uptempo nummer zal live geweldig zijn om mee te zingen.

Het volgende nummer The Berserker at Stamford Bridge is heel anders van aard. Het gaat immers over de Slag bij Stamford Bridge, onderdeel van de Vikinginvasie van Engeland. Deze veldslag liep niet zo goed af voor de Vikingen. De zwaarmoedigheid van toen klinkt door in dit rustige nummer. When Once Again We Can Set Our Sails luistert vervolgens een stuk vrolijker.

Dat gitarist Johan Söderberg inspiratie zegt te halen uit onder andere Iron Maiden, is goed te horen op Skoll and Hati. Volgens de Noorse mythologie zijn dit kosmische wolven die ervoor zorgen ze de zon en de maan in beweging houden rond de aarde. Bij Ragnarok, de ondergang van de kosmos, vangen ze hun prooi (de zon en de maan) terwijl de lucht en de aarde donker worden en instorten.

Terwijl Wings of Eagles met galopperende riffs weinig indruk weet te maken, valt afsluiter Into the Dark met piano en strijkinstrumenten subiet op. De rancuneuze drums van Jocke Wallgren zijn ook zeker niet onverdienstelijk. Met name in dit nummer is goed te horen dat Amon Amarth een sfeer zoals in films wil creëren met zijn muziek. Het resultaat: een nummer met heel veel variatie en tempowisselingen, wat jou als luisteraar mee op reis neemt van het donker naar het licht. Amon Amarth heeft niet vaak zo dichtbij een ballade gezeten. Een uitstekende afsluiter van Berserker.

Hoewel Raise Your Horns onmiddellijk een glimlach op mijn gezicht weet te toveren, ben ik erg blij dat op Berserker geen nieuwe dranknummers staan. Één zo’n feestnummer is meer dan genoeg voor een band als Amon Amarth. Gelukkig zijn de Zweden niet dezelfde koers gaan varen als de piraten van Alestorm. Al met al is Berserker een bijzonder degelijk en toegankelijk album met heerlijke hoogtepunten. Ik zeg: halen die plaat!

Score:

80/100

Label:

Metal Blade Records, 2019

Tracklisting:

1. Fafner’s Gold
2. Crack the Sky
3. Mjölner, Hammer of Thor
4. Shield Wall
5. Valkyria
6. Raven’s Flight
7. Ironside
8. The Berserker at Stamford Bridge
9. When Once Again We Can Set Our Sails
10. Skoll and Hati
11. Wings of Eagles
12. Into the Dark

Line-up:

  • Johan Hegg – Vocalen
  • Olavi Mikkonen – Gitaar
  • Johan Söderberg – Gitaar
  • Ted Lundström – Basgitaar
  • Jocke Wallgren – Drums

Links: