Amon Amarth over Berserker, Slayer en FortaRock

Het elfde album van onze favoriete Vikingen van Amon Amarth bereikt op 3 mei onze kusten. Er wordt door menig metalhead reikhalzend uitgekeken naar de opvolger van Jomsviking, ook al zijn de albums na het briljante (!) Twilight Of The Thunder God uit 2008 met wat afnemend enthousiasme ontvangen. Wat heeft de Zweedse melodic deathmetalgrootheid met Berserker voor ons in petto? Zware Metalen belde met Johan Söderberg, gitarist van de band, om het te hebben over het nieuwe werk, de afscheidstour van Slayer, FortaRock, Noorse mythologie en nog veel meer. 

Hi Johan, wat leuk je te spreken! Hoe gaat het met je?

Het gaat heel goed, dank je!

Vertel, hoe is jullie nieuwe album tot stand gekomen? Jullie zijn eraan begonnen toen jullie thuis kwamen na de Jomsviking-tour?

Klopt, vrijwel direct zijn wij bij thuiskomst eraan begonnen. We hebben er ongeveer één jaar lang geschreven.

Wat is het verschil in benadering? Eerst werd de muziek geschreven en erna pas de teksten?

Inderdaad, zo hebben wij het bij eerdere albums ook gedaan, behalve bij het laatste, Jomsviking. Toen hadden we eerst de teksten en maakten we later pas de muziek.

De vrouw van Johan Hegg heeft schijnbaar ideeën aangedragen voor het nieuwe album. Hoe is bij jou thuis de steun voor de band?

Ze zijn thuis erg trots en ondersteunend. Volgens mij zijn er voor het nummer Valkyria bij mij thuis ook wel wat ideeën aangedragen.

Hoe zou jij het nieuwe album willen beschrijven?

Ik denk dat dit het sterkste album is wat we sinds Twilight Of The Thunder God hebben uitgebracht. Dit album heeft echt een heleboel ‘live songs’ die denk ik in goede aarde bij het publiek zullen vallen.

Welk nummer denk je dat op de meeste bijval van het publiek kan gaan rekenen?

Mijn persoonlijke favoriet is Fafner’s Gold, maar dat is niet echt één van de eerste meezingers. Ik weet niet waarom, maar dat is tot nu toe wel echt mijn favoriet. Enfin, Crack The Sky zal live wel echt geweldig worden!


Op welk nummer ben je het meest trots op Berserker?

Valkyria, omdat ik deze zelf heb geschreven. Voor dit album hebben wij het schrijfproces meer opgedeeld. In het verleden gingen we vaker met elkaar de nummers schrijven. Ik heb nu mijn eigen songs geschreven en de anderen ook. Vervolgens hebben we alles gemixt. Van de nummers die ik heb geschreven, ben ik het meest blij met Valkyria.

Volgende maand gaan jullie met de mannen van Slayer mee op hun afscheidstour door Noord-Amerika. Hoe voelt het om onderdeel van deze tour te zijn?

Echt geweldig! Het is zeven of acht jaar geleden dat we ook met hen hebben getoerd en dat was een heel goede tour toen. Het voelt goed om weer met hun op pad te gaan.

Welke rol heeft Slayer gespeeld in jouw muzikale ontwikkeling?

Slayer is een enorme inspiratie voor mij geweest. Volgens mij is Slayer van ons allemaal de meest favoriete band aller tijden!

Op 2 juni spelen jullie op FortaRock in Nijmegen, klopt het dat dit de eerste keer is dat jullie de headliner van dit festival zijn?

Ja inderdaad, leuk!

Welke nummers van Berserker komen op de setlist?

Dat is nog niet honderd procent zeker.

Raven’s Flight toch wel?

Ja, die gaan we zeker spelen! Naast Raven’s Flight gaan we drie andere nummers van Berserker spelen. Welke dat zullen zijn op FortaRock, hangt af van de reacties van het publiek tijdens de tour met Slayer. Dat is natuurlijk de eerste keer dat we onze nieuwe nummers live gaan spelen. Dan kijken we welke nummers goed werken live en gaan we eventueel nummers wisselen en andere tracks spelen.

En, vind je het spannend om straks de reacties van het publiek op je nieuwe nummers te ontvangen?

Jazeker, ik denk dat dit het allerleukste gedeelte is van het creëren en uitbrengen van een nieuw album, dat je dan op pad gaat en de reacties gaat zien!

Welke nieuwe showelementen mogen wij op FortaRock verwachten? Jullie zijn immers de headliner. Krijgen we weer pyro en vechtende acteurs?

Jazeker, het gaat heel erg groots worden! Volgens mij is niet de bedoeling dat ik nu al onthul welke nieuwe showelementen we gaan meenemen. Het is in ieder geval een enorme productie!

Klinkt erg veelbelovend, Johan! En zijn er bands op FortaRock die je zelf live wilt zien spelen? Heb je daar überhaupt de tijd voor op zo’n dag?

Volgens mij heb ik daar wel tijd voor, maar ik weet ons rooster nog niet. Ik ga zeker naar Animals As Leaders kijken. De gast die gitaar speelt in die band heeft de intro voor Fafner’s Gold (red. – het eerste nummer op Berserker) gespeeld.

Komen jullie na het festivalseizoen weer terug voor clubshows?

Jazeker, we komen na FortaRock en Graspop Metal Meeting weer terug naar de Benelux voor clubshows!

Even over jullie songteksten. Ik weet dat enorm veel inspiratie uit de Edda wordt gehaald, maar hebben jullie ook andere inspiratiebronnen?

Films zijn denk ik ook een grote inspiratiebron. Ik kan er niet zo een paar noemen want er zijn zóveel goede films. Het is meestal een gevoel. Wanneer je een goede film ziet, krijg je een bepaalde ‘vibe’ en dan probeer je een nummer te maken met dezelfde ‘vibe’. De Edda wordt meer voor de teksten gebruikt, maar die lees ik niet zelf en daar ben ik ook niet mee bezig als ik zelf muziek schrijf. Ik probeer meer een gevoel of een scène te creëren.

En wie is je favoriete Noorse god?

Thor! Of misschien toch Odin. Thor is waarschijnlijk een coolere gast, maar Odin is slimmer.

Wordt het op een gegeven moment niet vermoeiend om na zovele jaren nog steeds muziek over Vikingen te maken? Kriebelt het niet om over andere thema’s muziek te gaan maken?

Nee, zo zie ik dat niet. Zoals ik ook zei, ik denk niet zoveel aan de Edda en aan Vikingen als ik de nummers schrijf. Ik probeer het gevoel van bepaalde omgevingen over te brengen en kan daarbij geïnspireerd raken door films. Ik kan bijvoorbeeld naar Blade Runner kijken, een futuristische film, en daar een ‘vibe’ van krijgen. Dan schrijf ik een nummer en wordt die muziek later gecombineerd met teksten uit de Edda. Het eindigt dus wel altijd als een Viking-nummer. Daar heb ik helemaal geen problemen mee, omdat het een geweldig onderwerp is natuurlijk.

Stel dat je muziek ging maken over iets anders dan Vikingen, waar zou je muziek dan over gaan?

Over futuristische thema’s! Dat is mijn favoriete soort film. Sci-fi, horror…

Tof! Ik heb begrepen dat er een drieluik van video’s is gemaakt. De eerste in deze serie is van Raven’s Flight en de tweede Crack The Sky. Kun je me al vertellen voor welk ander nummer een clip is gemaakt?

Ik weet niet of ik dat al mag zeggen…

Oké, kun je al wel vertellen wanneer we de laatste in de serie mogen verwachten?

De volgende zal te zien zijn wanneer we met Slayer op tour gaan.

Aha, begin mei dus. Spannend! 

En wiens idee was het om een videogame te gaan maken?

Even denken! Hm… Volgens mij was dat mijn idee! En ook van de band en een gast die werkt voor ons. We waren wat biertjes aan het doen en een vriend van die gast is een spelontwikkelaar. Die was er ook bij. We gingen eten, zaten wat te praten en dronken meer bier. Toen kwam ineens het idee om een videogame te maken! We dachten aan een old school uitvoering, een soort Super Mario, maar dan met Vikingen.

Het vijfentwintigjarig jubileum is vorig jaar gebruikt om terug te blikken op de carrière met een heuse documentaire en een livealbum. Hoe lang wil jij doorgaan met Amon Amarth? Ben je klaar voor nog eens vijfentwintig jaar Amon Amarth?

Haha, ja hoor! Zolang ik de kracht heb om op het podium te staan, wil ik doorgaan met Amon Amarth.

En hoe gaat het nu met Jocke Wallgren als nieuwe, permanente drummer?

Hij is geweldig geweest! Hij heeft echt zijn plek gevonden in de band en we zijn goede vrienden geworden. Hij zit nu al drie jaar lang in de band. Dat is eigenlijk best lang, maar het voelt als slechts één jaar. De tijd vliegt!

Heb je naast je werk voor Amon Amarth hobby’s waarover je wilt vertellen?

Fotografie, dat is mijn belangrijkste hobby. Ik vind het ook leuk om oude elektronische instrumenten te verzamelen. Skiën vind ik ook leuk. Oude en nieuwe Amerikaanse auto’s zijn eveneens gaaf!

Welke bands luister je zelf graag?

Mijn twee favoriete bands zijn Iron Maiden en Slayer! Verder luister ik heel graag naar Judas Priest, Accept en Black Sabbah, al die oude bands dus. Ik heb niet echt nieuwe bands gevonden waar ik graag naar luister. Ik ben er altijd toe geneigd om schijven van oudere bands op mijn platenspeler te leggen.

Zijn er tegenwoordig nog bands die jou inspireren bij het schrijven van je eigen muziek?

Ja, dat zijn dan toch ook weer Iron Maiden en Black Sabbath, die old school jaren zeventig of tachtig bands.

Leuk! Dat is precies de muziek die mij met de paplepel is ingegoten. Die singletjes zaten in de jukebox toen ik klein was.

Jukeboxen zijn cool! Ik heb ook veel liever die oude hifi-apparatuur in plaats van Bluetooth-speakers. Oudere stereosystemen klinken ‘groter’. Het is veel leuker om op die manier je muziek te beluisteren dan streamen vanaf je telefoon of iets dergelijks.

Dat ben ik helemaal met je eens! Tot slot, Johan, wil je onze lezers nog iets anders vertellen?

We kijken ontzettend uit naar onze tour en zien jullie allemaal graag op FortaRock en Graspop Metal Meeting!

Links: