Alpha Wolf – Half Living Things

Alpha Wolf komt uit Australië en is een metalcoregezelschap dat op zijn derde langspeler Half Living Things zelfs de hulp krijgt van niemand minder dan Ice-T, toch bijzonder. Deze band timmert al geruime tijd aan de weg naar succes en doet dit met heel wat muziek, toers met grote bands en ik weet niet wat nog allemaal. Collega Maarten stelde zichzelf de vraag bij a quiet place to die, of deze band na het kussen van wat kikkers eindelijk zijn prins zou vinden. Het was mijn collega dus niet helemaal duidelijk in welk hokje de band thuishoorde. Het antwoord van bovenstaande volgt wel op deze wat eigenaardige vraag, gewoon nog eventjes geduld.

De muziek van deze heren wordt verkocht als metalcore doch door toevoeging van heel wat elektronische supplementen is nu-metal of djent toch niet heel ver weg. Daardoor klinkt het geheel niet altijd even overtuigend in mijn oren. De heren weten wel hoe ze de verschillende elementen aan elkaar moeten breien en misschien is het daardoor wel dat ze  de heer Ice-T over de streep hebben weten trekken om mee te werken en een nummer als Sucks To Sucks op te nemen.

De agressie en boosheid spat er al direct van af. De energieke frontman Lochie schreeuwt alsof het een lieve lust is, hij bijt samen met de gitaren je acra er bijna af. Het zijn ook die gitaarlijnen die het geheel naar de spreekwoordelijke afgrond duwen terwijl de drumlijnen breaks en dynamieken genereren die je net niet de dieperik insturen. Maar voor mij klinkt het allemaal wat te gepusht of te gemaakt. Er blijft maar weinig hangen van de nummers en zo gebeurt het dan ook dat je voor dat je het weet aan nummer vier het Ice-T liedje bent aanbeland en dan is de brave man zijn bijdrage ook al erg beperkt te noemen.

Wat klassieker melodisch metalcorewerk komt voorbij raggen met Whenever You’re Ready. Voor het eerst op de plaat komen vervolgens dan ook de cleane vocalen voorbij waaien en waaien is misschien de juiste terminologie. Want erg lang blijven de songs niet hangen. En dat is misschien wel de belangrijkste bemerking voor deze plaat. Geen van de twaalf nummers, ook niet het nummer Sucks To Sucks hebben een erg hoog oorwurmgehalte. Zo gebeurt het dat je aandacht verslapt en je voor je het weet naar het laatste nummer Ambivalence aan het luisteren bent.

Tja, ik kan met dit Half Living Things alzo niet helemaal de juiste kant uit. Alpha Wolf heeft wel een geheel eigen geluid maar warm word ik er toch persoonlijk niet van. Of ik dan ook eerlijk kan antwoorden op de vraag of de prins nu al gepasseerd is, is dan ook maar de vraag.

Score:

60/100

Label:

SharpTone Records, 2024

Tracklisting:

 1. Bring Back The Noise
 2. Double-Edge Demise
 3. Haunter
 4. Sucks To Sucks (feat Ice-T)
 5. Whenever You’re Ready
 6. Pretty Boy
 7. Mangekyõ
 8. A Terrible Day For Rain
 9. Feign
 10. Garden Of Eyes
 11. Half Living Things
 12. Ambivalence

Line-up:

 • Lochie Keogh – Zang
 • Scottie Simpson – Gitaar
 • Sabian Lynch – Gitaar
 • John Arnold – Bas
 • Mitch Fogarty – Drum

Links: