Ævangelist – Dream An Evil Dream III

Mijn adoratie voor de muzikant Matron Thorn kreeg een kleine tik te verwerken vorig jaar. Nightmarecatcher raakte niet tot in de jaarlijst. De eerste keer eigenlijk dat dat (niet) gebeurt bij een langspeler van Ævangelist. Het delirium was te groot. Er is gelukkig al een nieuwe nachtmerrie ontstaan uit de bovenkamer van Matron, Dream an Evil Dream III. Het artwork doet enorm denken aan het debuut van Akhlys, een band die ook teert op de nachtelijke terreur van zijn frontman. Voor de vocalen deed Matron Thorn opnieuw beroep op de keel van Stéphane Gerbaud.

Tijdens het schrijven van deze review heb ik nog steeds af te rekenen met symptomen van Covid. Koorts, kortademigheid, verwardheid. Althans, dat denk ik. Het kan namelijk even goed van dit Dream An Evil Dream III afkomstig zijn. De extreem dissonante muziek, valse muziek eigenlijk, is opnieuw in staat misselijkheid en hoofdpijn te veroorzaken, zelfs op een laag volume. Ik zever niet, hier word je dus echt ongemakkelijk van. Een lange stroom aan claustrofobische klanken, met occulte death (inclusief de diepe gromgrunts) en experimentele black, meer dan drie kwartier lang in één enkel nummer. Zware vermoeidheid, puffen, zenuwachtigheid, ijlen, schelden, knopen in de darmen, pijn op de borstkas… allemaal mogelijke gevolgen van het beluisteren van deze gigantisch disfunctionele muziek. Pure chaoshorror, gefragmenteerd als bij een echte nachtmerrie, de bloedrode draad is er nog steeds, maar hij is helemaal verknipt. Geen enkele band klinkt zoals Ævangelist. Geen enkele.

Er zijn de laatste jaren maar weinig bands die er in slagen mij mijn cerebraal bestaan achter me te doen laten en op te gaan in pure ervaring. Dit Dream An Evil Dream III is als een seance die pure angst opwerkt, dusdanig multigelaagd is dat je in hypnose raakt. Kwaadaardige esoterie, onnoemelijk complex, met constante plotwendingen die zo onvoorspelbaar zijn als leven met twee bipolaire ouders die hun behandeling weigeren en iedere beweging of ademhaling van jou aanzien als een reden om je te overdonderen met hun etterende zelfhaat waar ze jou verantwoordelijk voor houden…

…het is fucking Ziek. Met de belofte dat er geen remedie is.

Ik raad deze aan niemand aan. Het is van mij.

Score:

90/100

Label:

Dead Seed Productions, 2021

Tracklisting:

Dream an Evil Dream III

Line-up:

Matron Thorn – Instrumenten
Stéphane Gerbaud – Keel

Links: